12.10.2011 г.

Шоуто „Гласът на певците”, неразривна част от изборната кампания

Идването на демокрацията много изпълнители побързаха да се идентифицират с определена политическа сила. Някои дори се превърнаха във флагмани и до днес не са предали убежденията си. Така е при Богдана Карадочева и Васко Кръпката, така беше и при покойния Вили Кавалджиев.
Дълги години Веселин Маринов се беше "сраснал" с членовете на БСП, но след идването на власт на ГЕРБ е плътно зад приятеля си Цветан Цветанов. Именно това приятелство роди непреходната песен "Родната полиция ни пази".
Лили Иванова пък никога не е заставала зад някоя партия, по време на избори при нея всичко е бизнес. Тя вече пя на старта на кампанията на БСП в Пловдив.
Като цяло обаче наближаващият вот не е провокирал българските изпълнители да участват или да напишат химн за кампанията на даден претендент или партия. Засега сме свидетели само на три такива. Ако преди рока и блуса имаха предимство в предизборните песни, сега на преден план е хип-хопът.
СДС заложиха на парчето "От теб зависи", дело на обикалящия из различни шоупрограми като шеф на бенд – Дани Милев. Текстът пък е нареден от Спенс и шефа на предизборния щаб на "сините" Борис Марков. Песента се изпълнява от тандема Нора и Спенс.
Мишо Шамара също влезе индиректно в политиката с парчето "България си ти", в което участват още Конса и Трой. То рекламира посланието и едноименния сайт на кандидатпрезидентската двойка Димитър Куцаров и Камелия Тодорова. Тук музикално-политическата колаборация добива доста интересен отенък и с появата на Азис, който е сред хората от инициативния комитет, издигнал Куцаров и джаз певицата.
Светльо Витков пък сам облече в ноти и рими президентската си кандидатура. Парчето "Ново 20" напомня на феновете му с коя бюлетина ще се гласува за него и вицето му Венци Мицов. Клипът се появи последен от трите, но набира все по-голяма популярност в интернет. Текстът е закачлив, а на нас ни допадна новият термин в политическия ни речник – "Толераст".

Няма коментари:

Публикуване на коментар