13.10.2011 г.

В десет училища тестват „класната стая на бъдещето”

В около десетина училища в страната вече действа т.нар. "класна стая на бъдещето".
Проектът включва използването на компютърни таблети, които са с лиценз от образователното министерство (МОМН).
На таблетите е качено учебно съдържание от предучилищната възраст, от целия начален етап на образованието, както и електронните уроци до 12-и клас от националния образователен портал.
Това съобщи Александър Ангелов, маркетинг мениджър в "Сирма медия" (създала тази концепция), на първия у нас международен панаир за фирми от образователната индустрия.
Образователният портал е собственост на МОМН, богат е на ресурси и позволява в бъдеще на него да бъдат публикувани неограничен брой уроци в електронен вариант, обясни Ангелов.
По думите му на портала сега са качени 2000 електронни уроци от 3-ти до 12-и клас.
Към проекта е включен и софтуер за управление на класната стая, за да може ако е необходимо, учителят да прехвърли
материал от един компютър на т.нар. "умна дъска"
Тази дъска се поставя върху бялата дъска в класната стая и работи с проектор. Един екземпляр струва около 1000 лева, но прави чудеса в класната стая, а цената на целия проект е 15 хил. лева, уточни експертът.
Ученическите лаптопи имат достъп до интернет, което позволява на учениците да използват разнообразни допълнителни източници в рамките на учебния процес.
Същевременно учителят може да контролира достъпа до определи сайтове, както и да вижда във всеки един момент екрана на всеки от учениците и да изключва различни програми дистанционно.
По думите на Ангелов засега училищата си купуват софтуера и таблетите за "класната стая на бъдещето" от своите делегирани бюджети, тъй като няма централизирана поръчка. "Сирма медия" организира и курсове за
обучения на учители, които да могат да работят по проекта
Смята се, че той може да разшири значително възможностите за интерактивно обучение и ще спести много разходи на училищата.
Той ще олекоти тежките раници на учениците и разходите на родителите по смяна на учебниците всяка година, както и въглеродния им отпечатък.
Ако пилотният проект е успешен, след Нова година "класната стая на бъдещето" ще бъде внедрена в още 60 учебни заведения в страната. Засега новият тип кабинети действат в пет града - Бургас, Варна, Стара Загора, Русе и София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар