18.10.2011 г.

Близо 300 000 посетиха най-големия панаир на книгата

Най-големият панаир на книгата в света бе закрит на 16 октомври.
Това стана след седмица, в която доминираха разпространението на електронни книги и новата литература, представена от страната-гост Исландия, предаде БТА.
Изложителите бяха малко по-малко на брой в сравнение с миналата година, призна директорът на панаира Юрген Боос, но изтъкна, че интересът към панаира от страна на филмовите и компютърните компании е бил силен.
Посетителите са отбелязали ръст от 1 процент, достигайки 283 000 души през панаирната седмица, в която 7 384 изложители от 106 страни са представили продукцията си.
Агентите и издателите, продаващи международните права за издаването на образователна, детска и научна литература, са сключили особено добри сделки на панаира, каза Боос.
Интересът към литературата на Исландия е бил "зашеметяващ и почти еуфоричен", заяви писателят и издател Халдор Гудмундсон, който помогна с организацията на исландските събития на панаира.
Алжирският писател Буалем Сансал днес спечели наградата за мир на германското книгоиздаване, предаде ДПА.
Паричната равностойност на приза - един от най-престижните в страната - е
25 000 евро.
За страна-гост на следващото издание на панаира, организиран от Асоциацията на германските издатели и книготърговци, бе избрана Нова Зеландия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар