12.10.2011 г.

Писателят Калин Терзийски с европейска награда

Награди се присъжда на най-добрите нови или утвърждаващи се автори всяка година на Панаира на книгата във Франкфурт. Българският поет, писател и сценарист Калин Терзийски е сред 12-те носители на Годишната награда на Европейския съюз за литература, съобщи Европейската федерация на издателите.
Наградата се присъжда на най-добрите нови или утвърждаващи се автори и се връчва на най-големия в Европа Панаир на книгата във Франкфурт.
Терзийски е заслужил отличието с краткия разказ "Има ли кой да ви обича".
Всеки награден получава премия от 5000 евро и възможност творбата му да бъде преведена на други езици, за да стигне до по-широка международна публика.
Останалите отличени тази година са от Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Черна гора, Холандия, Сърбия, Турция, Великобритания.
Наградата се връчва с подкрепата на Европейската комисия, Европейската федерация на продавачите на книги, Европейския съвет на писателите и Европейската федерация на издателите. В конкурса участват автори от 36 държави, а победителите се определят от жури, съставено от представители на 12 от тези страни на ротационен принцип и така всяка държава участва във взимането на решенията веднъж на три години.
На 28 ноември победителите от тазгодишния конкурс ще посетят Брюксел, където ще се срещнат с личности от артистичния и политическия елит.
Калин Терзийски е 40-годишен, от София, през 1996 завършва медицина и специализира психиатрия. Докато работи като психиатър, започва да пише и публикува в периодичния печат.
От 2000 г. напуска лекарската професия и се отдава изцяло на писането. Работи като сценарист в телевизии и радиа. Участва в т. нар. обществени експерименти на журналиста Мартин Карбовски.
Издал е четири сборника с разкази и две стихосбирки.
През 2010 издава "Алкохол", написан в съавторство с Диана Драгоева - автобиографичен роман - веднъж чрез споделените лични преживявания и също така - базиран върху опита на автора при терапията на алкохолизъм в работата му като лекар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар