10.10.2011 г.

Българските тамплиери за пореден път демонстрират екзотичните си инициативи

Да бъдат канонизирани повече от 14000 старозагорци-мъже, жени и деца, зверски изклани през 1877 година в църквите „Света Троица", „Света Богородица" и „Свети Николай" при завземането Стара Загора от войските на Сюлейман паша. Това предложение беше обсъдено по време на Третия Духовен Събор на Ордена на Рицарите Тамплиери. Съборът, в който участват 120 рицари и постуланти, се проведе в Стара Загора. Да бъде канонизиран като светец и подполковник Павел Калитин, загинал при отбраната на Самарското знаме край Стара Загора, е другото предложение, което ще разгледат рицарите тамплиери.
Основната тема на Събора е ролята на ордена и други граждански организации за повече духовност и вяра, за борба срещу насилието сред подрастващите и тяхната отговорност пред обществото. Предстои да бъдат изнесени доклади, като една част от тях разглеждат насилието сред младите хора, верската и етническа нетолерантност. На 13 ноеври в София ще се проведе международна конференция, посветена на насилието и начините за справянето с този проблем, с участието на представители от 11 държави.
Втората част на форума в Стара Загора е посветена на темата българи-светци и християнството-тема, по която рицарите тамплиери работят повече от три години. Миналата година Великият Приорат поде инициатива за канонизиране на забравени достойни българи, а през 2011 година Българската православна църква реши да канонизира близо 2000 души, загинали при клането в Баташката църква. Последната каноницзация е от 1964 година, когато за светец е обявен Паисий Хилендарски.
Историята на Ордена на Рицарите Тамплиери в България започва през 2002 година, когато първите българи са посветени в рицарство в Австрия, Сърбия и Италия. Великият Приорат България е приет за пълноправен член на Ордена на рицарите Тамплиери на Йерусалим на 18 август 2008 година. Основните цели на Ордена са подпомагане на християните и интелектуална благотворителност, намаляване на напрежението на верска основа чрез контакти между различните вероизповедания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар