7.10.2011 г.

Удхаус и неговата „Академия за злополуки” – британски хумор от висока класа


На 10 октомври издателство „Ера” излиза на книжния пазар с омнибус от произведения на П. Г. Удхаус – „Академия за злополуки”, в който са включени романа „Райски газ” и сборника с разкази „Юкридж”.
С прочутата си красноречивост и неподражаем стил Удхаус е сред първите, които усмиват човешката суета. В романа си „Райски газ” той успява да окарикатури дори и най-дребния стремеж към съвършенство.
Реджи – трети граф Хевършот, е изпратен в Холивуд от роднините си, за да спаси фамилната чест, като избави братовчед си Еджи от алкохолното блато, в което блажено се е потопил. По пътя си Реджи среща зашеметяващата актриса Ейприл Джун, която никак, ама никак не е решена да се омъжи за него само заради титлата и наследството му…
Не щеш ли, графът се озовава в чакалнята на холивудски зъболекари, където дванайсетгодишната филмова звезда Джоуи също очаква зъболечение. Двамата смелчаци са твърдо решени, че ще използват райски газ по време на предстоящите процедури.
Така всичко се преобръща с телата наопаки – Реджи се събужда в тялото на любимеца на американските майки Джоуи, а малкият Джоуи взима облика на граф Хевършот!
Представете си каква суматоха настъпва, когато с фигура на малолетен, нашият герой полага старания да впечатли вълзюбената си Ейприл Джун, а в същия момент се опитва да се справи със строгата гувернантка госпожица Бринкмайер. За капак, братовчед му Еджи, започва да „вижда неща” и да „чува гласове”. Неповторимите сцени се разиграват на фона на непрестанните опити на банда квартални гамени да направят живота на „Джоуи” черен.
Сборникът, посветен на симпатичния Стенли Фаншо Юкридж, е разказан от верния му другар Коркоран, който не го изоставя дори, когато си го търси.
Славата му на неуморим скитник е безупречна. С поразителния си и неподправен стил, Юкридж непрестанно крои планове за спечелване на неизмерно богатство. Завършената му визия допълва неговото очарование: износен вълнен панталон, разкривена яка, палто за голф и пенсне, закрепено с тел. Имиджът му е подправен с уиски, пура, дипломатичен изказ и мощен глас. Богатият му предприемачески нюх винаги е на косъм да му осигури така мечтаните изгоди, ала липсата на капитал непрестанно се изпречва на пътя на гъвкавите му стратегии.
Тези, които имат честта да срещнат Юкридж, често си тръгват обидени и раздразнени. Ала онези, които имат щастието да прочетат историите му, се разделят с него с болка в стомаха от смях!

Няма коментари:

Публикуване на коментар