13.10.2011 г.

Брикетна фабрика навършва половин век

На 17 октомври 2011 година се навършват 50 години от пускането в експлоатация на Брикетна фабрика, която е единственото в страната предприятие за производство на брикети. Необходимостта за построяването ѝ възниква от нуждата за осигуряване населението с едрокъсово гориво от лигнитни въглища.
Пълното технологично изследване на брикетируемостта на източно-маришките въглища и установяване на технология за брикетиране е извършено от Минната академия в град Фрайбе, Германия. Проектирането на фабриката е възложено на немска проектанска организация за индустриални строежи в град Лайпциг, Германия, съобщиха от пресцентъра на Брикел - Гълъбово.
Строителството на фабриката започва през 1958 г. и е осъществено на два етапа, а въвеждането ѝ в експлоатация на три етапа. Строителството и пускането на Брикетна в експлоатация е осъществено с помощта на немски специалисти.
На 17.10.1961 г. фабриката е пусната в редовна експлоатация с производствена мощност 600 хиляди тона годишно производство на брикети. През 1964 г. е увеличена производствената мощност на 900 хиляди тона, а 5 години по-късно е завършен вторият етап от строителните и третият етап на монтажните дейности, с което е изпълнен целият проект на фабриката с производствена мощност 1 600 хиляди тона брикети.
Първият директор на Брикетна фабрика е инженер Евгени Василев. В ръководството в онова време са главният инженер инж. Манол Стефанов, главният механик инж. Никола Богданов и гл. енергетик инж. Георги Михайлов.
През годините директори на фабриката са д-р т.н. инж. Стойчо Стоев, инж. Видьо Видев, инж. Слави Касабов, инж. Гено Петров. Днес брикетопроизвоството е поверено на инж. Владимир Костов.
През 1997 г. фирма Енергопроект ЕАД и Минпроект ЕАД - София разработват и пускат в действие новата линия за обогатено енергийно гориво към Електропроизводство. По този начин отпадна сушилният цех към централата. Тази мярка доведе до положителен икономически ефект, който се прояви още по-ясно след обединението на Брикетна фабрика и ТЕЦ Марица изток 1.
Средногодишно производството на обогатено енергийно гориво е около 690 хиляди тона. От 2004 г. се внедрява и пуска в действие нова линия за въглища за външни консуматори, с които се захранва ТЕЦ Марица 3 град Димитровград. Средно годишно производството на въглища за външни консуматори е около 730 хиляди тона.
От 30.06.2000 г. ТЕЦ Марица изток 1 и Брикетна фабрика са преобразувани в еднолично акционерно дружество Брикел с предмет на дейност:
-          производство на електрическа и топлинна енергия, пренос и разпределение на топлинна енергия
-          производство и пласмент на брикети, трошляк и енергийно гориво от лигнитни въглища
Средногодишното производство на брикети сега е около 200 хиляди тона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар