25.10.2011 г.

Камери показват забранените части на Статуята на Свободата

За 125-ата си годишнина Статуята на свободата ще получи пет уебкамери, които ще бъдат инсталирани на факела, за да могат сърфиращите в нета да се наслаждават на гледката към пристанището на Ню Йорк, да видят какво е написано на книгата, която държи в ръка, както й да разглеждат посетителите в основата й, съобщи Асошиейтед прес.
Камерите ще бъдат включени в петък, 28 октомври, на церемония за 125-годишнината от откриването на статуята, в която ще участва актрисата Сигърни Уивър. Тя ще е кулминацията на едноседмичните чествания на историческото събитие.
Факелът на Статуята на свободата е затворен за посещения от 1916 г. Сега благодарение на интернет всеки ще може да си представи, че се е изкачил там и се наслаждава на гледката.
Петте камери ще са включени 24 часа на ден, седем дни в седмицата, пише БТА.
Автор на скулптурата е французинът Фредерик Огюст Бартолди. Густав Айфел, конструкторът на Айфеловата кула, проектира вътрешната носеща конструкция.
Статуята на свободата е висока 46,7 м и е поставена върху платформа на Острова на свободата в устието на р. Хъдсън. Представлява римската богиня на свободата Либертас, облечена в тога, с корона на главата, с факел във вдигнатата си дясна ръка и книга в другата, на която е изписана датата на подписването на Декларацията за независимост.
Медната статуя е подарък от Франция за Америка в знак на приятелството между двете нации и бележи стогодишнината от независимостта на Съединените американски щати. Открита е на 28 октомври 1886 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар