20.10.2011 г.

Дянков обеща нонстоп ревизии за общините

Ревизия на всеки 3 месеца на кметствата обеща финансовият министър Симеон Дянков. От Несебър той съобщи, че инспекторът на министерството открива все повече нарушения при обществените поръчки на кметствата, предаде АСН.
С промяна в закона през май инспекторатът, който е агенция към финансовото министерство, има много повече правомощия да се самосезира и да влиза в общини, където се смята, че има нарушения на обществени поръчки. Инспекторите са влезли в Дупница и Перник. "В Смолян имаше много тежки нарушения. В момента финансовият инспекторат работи и в Несебър", каза Симеон Дянков. По думите му след констатация на нарушения от страна на експертите те се изпращали в НАП. Данъчните трябвало да правят проверки и на физически лица, а не само на общината като цяло. "Защото, ако видите списъка, то просто изглежда като далавера, далавера, нагласен конкурс, далавера, далавера", коментира Дянков.
В момента около 30 общини са обект на финансовата лупа, като до три месеца ще са готови и резултатите от инспекциите във Видин и Сливен. По новия закон и депутати от какъвто и да е цвят имат право да сезират инспектората, каза още Дянков. И даде пример с Видин, където сигнал подали депутати от БСП. Информация за нередности с обществените поръчки можели да подават до финансовия инспекторат и гражданите.
В Министерството на финансите планират на всеки три месеца да бъде оповестяван списък на общините с най-големи неразплатени плащания и задължения, защото това може да е симптом за нарушения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар