25.10.2011 г.

Черно на бяло е поредица за литературното НРБ наследство

Иван Динков е голям поет, но това не пречи да е бил забраняван

Инкриминираният Иван Динков е част от поредицата „Червено на бяло: Литературен архив на НРБ”.
Тя се стреми да запълни съществена част в днешното (не)знание за литературата на Народна република България (1946–1990).
Сборникът представя автентичните текстове на две инкриминирани произведения на Иван Динков – унищожената стихосбирка „На юг от живота” (1967) и подложената на дирижирана административно-критическа кампания повест „Хляб от трохи” (1970).
Тук те се публикуват след повече от четиридесет години заедно с документи за случилото се с тях, намиращи се в архивите, в периодиката и в частни дневници.
Срещата на читателите с оригиналните текстове от стихосбирката „На юг от живота” днес наистина е първа, защото целият й тираж е претопен веднага след нейното отпечатване през 1967 г.
Тук тя се публикува по случайно запазен авторски екземпляр, който се съхранява от наследниците на поета. Сборникът показва и анализира натиска и репресията, осъществявани от цензурата в НРБ срещу Иван Динков, но и съпротивата на почерка на автора, решен да отстоява каузата на алтернативното писане и на голямата литература.
Поредицата „Червено на бяло” е част от научноизследователската програма „Литературата на Народна република България (1946–1990)”, реализирана от департамент „Нова българистика” на НБУ, която работи както за публикуването на документални текстове, така и за тяхното критическо представяне.
В поредицата се обнародват непознати или по-малко познати архивни материали, формират се нови тематични ядра за изучаване на българската литература от втората половина на ХХ век, гради се документалният фундамент на следващи изследователски практики.

Няма коментари:

Публикуване на коментар