11.10.2011 г.

Псевдоистория може да свали акциза на ракията

Ракията е измислена от българите и то 200 години по-рано, отколкото се смяташе, твърдят археолози, които както е модно на последък се занимават главно с фабрикуването на сензации. Това се доказва от надпис върху съд, намерен при разкопки край хълма „Трапезица“ във Велико Търново.
 Според директорът на НИМ проф. Божидар Димитров (всепризнат майстор на исторически сензации), който незабавно е отишъл на мястото на открититето, находката е истинска сензация и доказва, че ракията си е чисто българско изобретение.
В момента се смята, че в световен мащаб ракията е „открита" през XVI век. Надписът от Трапезица обаче сочи, че всъщност това е станало два века по-рано - и то на друго място. „Това е сензация. Аз самият бях изумен", казва проф. Димитров пред Фокус.
Преди три дни надпис на старобългарски „Аз пих на празника (...) ракиня", изписан от неизвестно лице върху чаша, е разчетен от археолога проф. Константин Тотев при разкопките на Асеневия дворец на Трапезица.
 Не се знае нито кой е „авторът" на текста, нито за кой празник става дума, но със сигурност е ясно, че „ракиня" всъщност е ракия, твърди Божидар Димитров.
Откритието има и чисто прагматично приложение за българите - находката може да послужи за доказателство, че ракията е родно изобретение и това според европейските директиви ще намали акциза ѝ наполовина.
 Професорът са закани още щом се върне в София, снимките, заедно с едно експертно мнение на НИМ, ще бъдат изпратени светкавично на Мирослав Найденов. Лично ще разговаря и с него, за да си заковем ракията, иначе албанците ще вземат да ни я вземат. Намереното неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракията се е пила, допълва директорът на Национално-историческия музей.

Няма коментари:

Публикуване на коментар