26.10.2011 г.

Зуека и съпругата му с нова театрална награда

Нина Димитрова и Васил Василев - Зуека - театър "Кредо", спечелиха седмата международна награда за своята снежна комедия за любовта "Каквото направи дядо. . . " по Андерсен на Международната културна олимпиада в Сочи, Русия, научи БТА от артистите.Представлението беше на Международния театрален фестивал на причерноморските страни в рамките на Културната олимпиада. Тя се организира в продължение на четири години преди започването на Зимната олимпиада през 2014 г. и всяка година е посветена на едно изкуство. Тази година е Година на театъра, разказа за БТА Нина Димитрова.
На фестивала в Сочи участваха театри от всички причерноморски страни, както и много трупи от различни части на Русия. Фестивалът се организира от "Култ Проект" - Москва.
Театър "Кредо" изигра своя спектакъл "Каквото направи дядо. . . " на сцената на прекрасния "Зимен театър" в Сочи, строен от Сталин. На сцената на този театър дo днес са играли едни от най-големите имена на руската и световна сцена, опера, балет и естрада, припомни актрисата.
На фестивала в Сочи "Каквото направи дядо. . . " получи своята седма поред международна награда, както и бурните овации на руската публика. За втори път този месец спектакълът по Андерсен вдига на крака публиката зад граница. Седмица по-рано "Кредо" триумфира с него на големия международен артфестивал "Хай фест" в арменската столица Ереван - участието на българския театър се осъществи с подкрепата на дирекция "Култура" на Столичната община. Зрителите очакваха с нетърпение появата на своите любимци Нина Димитрова и Васил Василев - Зуека. Те за втори път бяха в програмата на най-големия артфестивал в Армения и един от най-престижните в страните от бившия Съветски съюз. През 2009 г. българските артисти откриха "Хай фест" с "Шинел" по Гогол и станаха любимци на театралите в Армения. Радваха се на огромен интерес и ласкави оценки от публиката, критиката и медиите.
Повторното участие на "Кредо" е отбелязано като едно от най-забележителните явления на фестивала тази година от общо 60 спектакъла от 18 страни, между които Армения, Русия, Италия, Великобритания, Финландия, Иран, Литва, Грузия, Франция, Индия, Дания, Унгария.
"Кредо" има покана от фестивала в Ереван да покаже следващия си спектакъл по Гогол - "Дневникът на един луд", репетиции над който Нина и Зуека започват след завръщането си от Сочи.
Много журналисти от различни медии в Армения присъстват на специалната пресконференция на Нина и Зуека. Двамата са поканени като специални гости на едно от най-гледаните предавания в Армения - "Механика на щастието по "Н1" /първи обществен канал/ на Арменската национална телевизия. Нина и Зуека гостуват в ТВ предаването "Здравей, страна" на "Еркир медия" /"Страната на медиите"/, излъчвано в Армения и в чужбина, както и в специалното предаване, посветено за фестивала, на най-рейтинговата телевизия в страната - ТВ "Армения". Своя български театрален сезон 2011/2012 "Кредо" открива през ноември, както и досега, на сцената на Театър 199 "Валентин Стойчев" с "Шинел" на 8 ноември и "Каквото направи дядо. . . " на 17 ноември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар