24.10.2011 г.

25-то издание на „Киномания” започва на 11 ноември

Фестивалът гостува и във Варна

За начало на 25-та филмова панорама в НДК е избран последният филм на Уди Алън "Полунощ в Париж".
"Киномания" ще започне почти така, както тази година през май започна 64-ият кинофестивал в Кан.
В НДК са избрали за начало на 25-та филмова панорама последният филм на Уди Алън "Полунощ в Париж".
Големият майстор е в отлична форма след някои разочарования, които поднесе на почитателите си през последните години. Без "машина на времето", а "само" с интелигентност, вдъхновение и остроумие той пренася своя централен герой, проспериращ холивудски сценарист, от 2010 г. в началото на 20-те на миналия век в Париж.
И там младият мъж, който отчаяно иска да напише нещо истинско, като роман например, среща... Ърнест Хемунгей, Скот Фицджералд и жена му Зелда, Пабло Пикасо, Луис Бунюел, Салвадор Дали и, разбира се, Гъртруд Стайн...
Очарователният разказ на Уди Алън с участието на Оуен Уилсън, Марион Котияр, Ейдриън Броуди, Рейчъл Макадамс и самата първа дама на Франция Карла Бруни в симпатична малка роля, би могъл да има и допълнителен образователен ефект.
Ако успее да накара някои млади зрители, които трудно посягат към книга, да потърсят "Безкраен празник" и "Фиеста" на Хемингуей и "Нежна е нощта" на Скот Фицджералд, а също и да чуят някоя песен на Коул Портър. За да се потопят в онази епоха, а може би - и да я разберат.
Тази година "Киномания" е с мото "Презареждане".
Организаторите на фестивала твърдят, че той се подмладява с нови идеи и с амбицията да зарадва почитателите на киното с комбинация от хитови заглавия, премиери и класически шедьоври.
Хитовете наистина са хитове:
"Кожата, в която живея" (La piel que habito) е новият филм на Педро Алмодовар, в който Антонио Бандерас играе пластичен хирург;
"Меланхолия" (Melancholia) е филмът, с който Ларс фон Триер отиде в Кан, за да го спечели за пореден път, но след като извърши и изговори куп глупости бе скандално и позорно изгонен;
"Учебник по любов" (Manuale d'am3re) на Джовани Веронези - една любовна история, случваща се в Тоскана, в която участват Робърт де Ниро, Моника Белучи и Микеле Плачидо и това говори достатъчно.
В програмата има осем детски анимационни и игрални филма.
25-тия си рожден ден "Киномания" ще отпразнува като презареди класически заглавия:
"Портокал с часовников механизъм" по случай 40 години от премиерата му,
"Закуска в Тифани" с Одри Хепбърн - 50 години от премиерата,
"Трамвай Желание" на Елиа Казан с Марлон Брандо по повод 100-годишнината от рождението на Тенеси Уилямс.
По случай 110 години от рождението на Луис Армстронг
ще бъде уредена прожекция на музикалния шедьовър от 1961 г. Paris Blues с Пол Нюман като тромбонист, Сидни Поатие - пианист и самият Сачмо.
Филмовият фест ще стане за три дни и кулинарна фиеста. В атмосферата на уютен ресторант ще бъдат показани 3 кулинарни филма, сред които е и най-великият филм за готвене, отличеният с "Оскар" "Угощението на Бабет" на датския режисьор Габриел Аксел от 1997 г. със Стефан Одран.
"НДК - преформатиране" е името на конкурс, който обявява "Киномания". Предизвикателството е в двеминутен филм НДК да бъде показан през нов поглед  - с очите на младите, различните, мечтателите.
От 11 до 20 ноември прожекциите на близо 50 филма ще бъдат в Зала 1 на НДК, в кино "Люмиер" и в Дома на киното.
За първи път тази година фестивалът ще зареди и във Варна - от 18 до 24 ноември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар