26.10.2011 г.

Доц. д-р Милена Тонкова ще разказва за археологическото лято в музея

Всеки последен четвъртък от месеца от 17:30 часа в лекционната зала на музея очаквайте срещи със специалисти, които ще ви разказват за интересни научни открития, нови археологически проучвания и находки. Ще се водят дискусии по теми, които са предмет на проучване.
Първата среща ще бъде на 27 октомври - четвъртък, в лекционната зала № 33 на музея.
Темата е "Резултати от археологическите проучвания на трако-римски династичен център в района на Чирпанските възвишения". За находките там ще ви разкаже доц. д-р Милена Тонкова.
Екип от Националния археологически институт с музей при БАН под ръководството на доц. д-р Милена Тонкова работи през 2010 и 2011 г. по мащабен европейски проект в землището на община Братя Даскалови - един от най-силните династически центрове на Одриската държава. Проучени са 5 надгробни могили, две селища от късния неолит и част от римската пътна станция Циле, при с. Черна гора. Открити са над 1500 археологически находки. Каква е тяхната съдба? Има ли Долина на тракийските царе и на юг от Средна гора?
На тези и на други въпроси ще отговаря доц. д-р Милена Тонкова. Тя е родена в Стара Загора, възпитаник е на Френската езикова гимназия "Ромен Ролан" и СУ „Св. Климент Охридски", доцент в Националния археологически институт с музей при БАН.
Повече от 20 години тя проучва тракийската култура по нашите земи най-вече в областта на селищната археология - селища и светилища, и проявява специален интерес към тракийското ювелирно майсторство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар