27.03.2013 г.

Алек Попов се връща във времето на партизанското движение в „Сестри Пелееви”


Името му нашумя особено с романа "Мисия Лондон", но доста преди екранизацията на книгата Алек Попов ни плени с "Черната кутия", "Спътник на радикалния мислител", "Митология на прехода", "Ниво за напреднали". Скоро се появи и"Телесни плевели".
Новата му книга "Сестри Палавееви" пренася читателите в бурята на 40-те години на миналия век и работи смело с историческите митове отвъд идеологическите щампи. Първият партизански роман, написан след края на комунизма, е вече на книжния пазар.
Историята ни пренася във времето на Втората Световна война, когато България се раздира от остри граждански конфликти. Две момичета от заможна софийска фамилия, близначките Кара и Яра, избягват от дома си, за да се присъединят към партизанското движение. Те попадат в отряда на Медвед, суров и властен командир, преминал през школата на съветското военно разузнаване. Още с пристигането си красивите близначки внасят смут в сърцата на народните бойци. Само няколко часа по-късно отрядът попада в засада.
Това е история за битки, предателства, смърт и оцеляване, изпълнена с абсурдни и трагикомични ситуации.
Стремежът към промяна угасва в сянката на настъпващия тоталитаризъм. Студената война заварва близначките от двете страни на желязната завеса, отбелязват издателите.
Алек Попов е носител на доста литературни отличия като "Елиас Канети" и "Хеликон". Романите и разказите му са преведени на 15 езика

Няма коментари:

Публикуване на коментар