12.03.2013 г.

Отварят „Шушманец“ за посетители след реставрация и консервация

В най-близко време тракийската могила „Шушманец“ ще отвори врати за посетители от близо и далеч, след като приключи нейната консервация, реставрация и социализация. Проектът „Консервация, реставрация и социализация на могилата Шушманец” се осъществи по ОП „Регионално развитие“ и бе финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Общата стойност на проекта е 1 115 000 лв.
Проектант е „Арт Софт“ ЕООД с ръководител арх. Иван Райков, а изпълнител на строително-ремонтните дейности е консорциум „Шушманец-Шипка“, обединяващ фирми от София, Пловдив и Стара Загора. Ръководител на изпълнителя е инж. Калин Русев. На заключителната пресконференция днес присъстваха главният архитект на община Казанлък Ивелин Недялков, директорът на ИМ „Искра“ Момчил Маринов, инж. Калин Русев и представители на строителния консорциум, изпълнител на обекта.
Те споделиха, че гробницата е консервирана и реставрирана, като заедно с това е изградена модерна защитна постройка, инсталирана е климатична инсталация, има  подходяща вентилация, снабдена е с мобилен влагоабсорбатор, направени са всички необходими дейности по дренажа, поставени са геомембрани, така че да се създаде оптимален режим за съхраняване на автентичните зидове, мазилки и настилки.
Консервационно-реставрационните дейности са извършени от екип на Джовани Димитров.
Предвид разположението на могилата и голямата денивелация, както и откритите в хода на строителството археологически находки, строителните мероприятия са били затруднени, но обектът е изпълнен, съгласно всички изисквания и е приключен в рамките на посочените по проекта срокове, съобщи инж. Калин Русев. До могилата „Шушманец“ са изградени път и пешеходна алея, направено е парадно стълбище и специален подход за хора с увреждания.
Инж. Русев благодари на кмета Галина Стоянова, на арх. Недялков, на археолозите Меглена Първин и Диана Димитрова за подкрепата и съдействието при реализацията на проекта.
Уникалното строителство на могилата „Шушманец“ я прави едно от най-представителните произведения на тракийската архитектура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар