22.03.2013 г.

Нови дела за измами в комплекса „Марица изток”

Две нови досъдебни производства срещу неизвестен извършител за измами в „Мини Марица-изток" е образувала окръжната прокуратура в Стара Загора, съобщи БГНЕС.
Окръжният прокурор Константин Тачев уточни, че едното производство е започнало преди дни, а другото е образувано в началото на февруари. И в двете става дума за ощетяване на дружеството в особено големи размери за над 150 000 лева чрез измами в обществените поръчки. „Едното дело сме си позволили да го образуваме дори без проверка на полицията, по материали от одита на БЕХ", обясни Тачев. Той обясни, че делото е срещу неизвестен извършител и става въпрос за сделки през 2010 година.
Окръжният прокурор каза още, че в сектор енергетика все още не са приключени три досъдебни производства. Едно от тях е срещу задържаните по операция „Превозвачите". „В момента се разследва, има назначени експертизи и се чака приключването им", разясни Константин Тачев.
Все още не е приключило и разследването на група дедесари от Дългопол, които бяха задържани заради обвинение, че чрез различни фирми са нанесли щети за близо 500 000 лева на ТЕЦ „Марица-изток 2" през 2010 година.
Третото производство е от 2006 година. и е предадено на районната прокуратура в Гълъбово. То е за замърсяване на околната среда срещу ТЕЦ „Брикел" и ТЕЦ „Енел", сега „Контур Глобал", заради липсата тогава на сероочистки.
Окръжният прокурор уточни, че вече е внесен обвинителният акт срещу бившия изпълнителен директор на „Мини Марица- изток" Иван Марков и заместника му Гочо Христов за злоупотреби и срещу задържаните при операция „Сладурите" за източване на ДДС чрез обществени поръчки в държавните мини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар