13.03.2013 г.

Вечер, посветена на Леда Милева в НДК

Приятели и почитатели на напусналата ни тъкмо на рождения си ден - 5 февруари, именита наша писателка, преводачка и общественичка Леда Милева ще се съберат на 15 март (петък) в зала 7 на НДК от 18 ч. Вечерта се организира от Столичната община, Българската национална телевизия, Националния дворец на културата и изд. "Захарий Стоянов". 40 дни след кончината на дъщерята на Гео Милев ще прозвучат нейни стихове в изпълнение на ученици от столични училища, ще бъдат разказани спомени за нея, ще се видят документални кадри за живота и делото й. 
Известната българска писателка и общественичка остави богато преводаческо дело, като
генерален директор на БНТ създаде няколко незабравими предавания, освен това осъществи забележителна дейност като председател на Съюза на преводачите в България, като постоянен представител на България в ЮНЕСКО и председател на българския ПЕН клуб. Леда Милева също така бе основател и главен редактор на сп. "Панорама", освен това участва в работата на Великото народно събрание като депутат.
По време на възпоминателната вечер ще бъдат представени и съчиненията на Леда Милева в четири тома - "Изгубеното хвърчило", "Двете пътечки", "Когато куклите не спят" и "Светлини и сенки", както и сборниците "Карнавал в гората" и "Зайченцето бяло" (на български и английски език). 

Няма коментари:

Публикуване на коментар