29.03.2013 г.

Австрийски музикални седмици в 9 български града

Австрийските музикални седмици в България ще се проведат за 17-ти път в периода 4 април - 19 април 2013 г. Те са под почетния патронаж на вицепрезидента на Република България, г-жа Маргарита Попова и са израз на тесните културни връзки между България и Австрия в областта на културата.
Фестивалът включва 22 концерта в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Бургас, Шумен и Габрово.
Концертът в Стара Загора е на 5 април от 18.30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески" и включва:
Квартет „Екстрачело"
Виолончело - Еда Брайт
Виолончело - Мелиса Колеман
Виолончело - Маргарете Депе
Виолончело / глас - Гудула Урбан
Й. С. Бах - Прелюдия - Preludium
Лаури Андерсон - Супермен
Джон Дауленд - - Fine Knacks for Ladies
Джон Дауленд - I saw my lady weep
А. К. Жобим - Вълна
Мелиса Колеман - - Azul Celeste
Даниел Гоенс - Скерцо
Гудула Урбан - Да си поговорим
Мелиса Колеман - Metallic Angels
Дж. Гершуин - Човека, когото обичам
Гудула Урбан - Blues by Gu
Ролинг Стоунс - Удовлетворение
Б. Дилън - Като жена
Джими Хендрикс - Foxy Ladies
А. К. Жобим - One Note Samba
Австрийските музикални седмици си поставят за цел наред с представянето на многообхватното австрийско музикално творчество да допринасят за активния културен обмен между Австрия и България, както и да дадат поле за изява и на талантливи български композитори и изпълнители. В основата на програмата е австрийското музикално творчество от модерната класика до най-новите произведения на съвременната музика, които са комбинирани с известни произведения на класиката и романтиката.
Концертът за откриването на фестивала на 4 април е в изпълнение на Софийската филхармония, дирижиран от Мартин Пантелеев. Солист е австрийският цигулар Антон Сороков. В програмата на концерта са включени произведения от Х. Гатермайер, Макс Брух и обработката на А. Шьонберг на клавирния квартет на Брамс № 1 за голям оркестър.
За участие във фестивала от Австрия идват над двайсет изключителни музиканти, сред които са солистите на Виенските филхармоници Роберт Бауерщатер, Матиас Шорн и доайенът на виенската Щатсопер и Виенските филхармоници, Петер Шмидл, както и известният цигулар и преподавател в Залцбургския университет Моцартеум, Мартин Мумелтер.
С концерти в няколко града в страната гостуват клавирно трио PHACE и атрактивният дамски квартет „Екстрачело".
За концерти в родината пристига и концертмайсторката на Хамбургските филхармоници Йоанна Каменарска. Разбира се, публиката ще има възможността да се наслади и на певческото изкуство на Ула Пилц, Елександър Майр и Катрин Хубингер.
В рамките на Австрийските музикални седмици намери място и първият по рода си проект за съвместна работа между австрийски и български творци, които ще музицират заедно претворявайки графичните партитури на съвременни австрийски и американски композитори, сред които е и роденият в Бургас творец Анестис Логотетис. Художествен ръководител на проекта е Реналд Депе, преподавател в Университетите за музика на Виена и Линц и консултант на Австрийските музикални седмици в България.
Своите умения ще покажат и младите български музиканти от камерен ансамбъл „Силуети", създаден от изтъкнатия български виолончелист проф. Венцислав Николов.
Джаз-вечерите с ансамбъл „Nee" от „Джаз-работилницата" на Виена ще се зарадват почитателите на този жанр.
Сред българските партньори по традиция са Софийска филхармония, НМА „Проф. Панчо Владигеров", Общините на градовете Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас, Варна, Велико Търново, Шумен и Габрово, оркестрите на Държавна опера Стара Загора, Бургас Оперно-филхармоничните дружества в Русе и Варна, Пловдив и МДТ „Константин Кисимов" Велико Търново.
Генерални спонсори на фестивала са Мтел, Райфайзенбанк, M&Bm Express. Освен това фестивалът се финансира и от Австрийското посолство и спонсорите ЕВН, Кнауф, Капш, ЗК Граве, Баумакс, ЗК Булстрад и BMW.

Няма коментари:

Публикуване на коментар