20.03.2013 г.

Екип на МБАЛ „Св. Иван Рилски” постави кохлеарен имплант

Над 35 специалисти по ото-рино-ларингология от цялата страна участваха във Втория курс по отохирургия, организиран от МБАЛ „Св.Иван Рилски” - Стара Загора. По време на курса за първи път в Стара Загора беше извършена операция за поставяне на кохлеарен имплант на един от пациентите на МБАЛ „Св.Иван Рилски”. Операцията беше извършена от началника на УНГ-отделението д-р Петър Руев и проф.Щефан Датцерт – шеф на университетската катедра и клиниката по УНГ заболявания в Бохум, Германия. Подобен вид хирургически интервенции досега се извършваха само в София. Благодарение на висококвалифицираните специалисти в МБАЛ „Св.Иван Рилски” кохлеарни импланти вече се поставят и в Стара Загора. „Кохлеарният имплант е най-съвременната технология в момента в областта на слухоподобряващите операции”, обясни д-р Руев. Този метод се прилага при пациенти, които не могат да постигнат разбиране на речта и говора с конвенционални слухови апарати. Поставянето на първия кохлеарен имплант в Стара Загора беше предавано от операционната зала чрез видеовръзка в реално време до лекционната зала на болницата, където обяснения на хирургическите техники даваше друг голям специалист в тази област – доц. Асен Койчев, хирург в една от големите болници в Щутгарт, Германия.
Старозагорският хирург д-р Петър Руев и проф.Щефан Датцерт се запознават през 1996 г. по време на специализация във Вюрцбург, Германия ставайки част от водещата в света школа за оперативно лечение на заболявания на ушите – тази на проф. Д. Плестер. „Преди да се състои Втория курс по отохирургия в Стара Загора за пореден път бях на специализация в Германия, където имах много интензивна програма. Всеки ден оперирах по един случай с поставяне на кохлеарен имплант. Така първо там извърших това, което сега успях да направя и в Стара Загора”, каза д-р Руев.
Лекарите от отделението по УНГ заболявания в МБАЛ „Св.Иван Рилски” отбелязаха като положителна тенденция, че тази година интерес към курса са проявили много млади колеги от цялата страна. „Този вид хирургия изисква специална апаратура и инструментариум, с който МБАЛ „Св.Иван Рилски” разполага. Целта на курса беше колегите да видят, че след съответното обучение всеки един УНГ специалист може да извършва такива интервенции”, допълни д-р Руев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар