15.03.2013 г.

Лайпцигският панаир на книгата представя 20 000 премиерни заглавия

Лайпцигският международен панаир на книгата беше открит снощи в знаменитата концертна зала "Гевандхаус".
Участват 2069 изложители от 43 държави.
Панаирът традиционно беше открит с връчването на награди. В категорията "Белетристика" наградата получава Давид Вагнер за биографичната книга „Живот” (Leben), в която е описан хронично болен мъж, който може да се спаси само чрез трансплантация.
Хелмут Бьотгер е отличен в категорията "Специализирани книги/Есеистика” за изследване на живота и творчеството на писателите от легендарната в Германия "Група 47".  В нея са били автори като Хайнрих Бьол, Ингеборг Бахман, Ханс Магнус Енценсбергер, Гюнтер Грас, Петер Хандке, Ерих Кестнер, Зигфрид Ленц, Мартин Валзер, Петер Вайс и др.
За принос в европейското разбирателство лауреат стана литературоведът от гр. Билефелд Клаус-Михаел Богдал за книга, посветена на вековните предразсъдъци спрямо ромите в Европа.
Наградите са с паричен еквивалент 45 хиляди евро.
Програмата на панаира предвижда на 365 различни места на града ще има представяне на нови заглавия, срещи с известни писатели, литературни четения и дискусии. По традиция важно събитие е литературният фестивал "Лайпциг чете", най-големият в Европа.
Една от главните теми, които ще се дискутират по време на панаира, е за ожесточаващото се съперничество между традиционните книжарници и онлайн търговията с книги.
Още на откриването снощи представител на Съюза на книжните борси в Германия предупреди за опасността от "монополизиране на книжната култура от един голям онлайн търговец". Без да бъде назован, всички знаят, че става дума за търговците от amazon.com, за които най-големите издателства са готови да правят значителни отстъпки.
На панаира са представени 100 хиляди книги, 20 хиляди от тях са премиери. Във фокуса е литературата от Полша, Украйна и Беларус, както и книгите за деца и младежи.
Лайпцигският панаир на книгата ще продължи до 17 март и се очаква да бъде посетен от най-малко 160 хиляди души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар