28.03.2013 г.

Народният театър грабна пет „Икар-а” за „Хамлет”

Пет награди "Икар-2013" на Съюза на артистите в България получи спектакълът "Хамлет" в Народния театър "Иван Вазов".
На Международния ден на театъра  призове получиха Явор Гърдев - за режисура, Мариус Куркински - за поддържаща мъжка роля , Никола Тороманов, Даниела Олег Ляхова и Венелин Шурелов - за сценография, екипът на театъра - за майсторско техническо осъществяване. За пърформанса "Мишеловката" в "Хамлет" е и наградата за съвременен танц и пърформанс, която се връчва за първи път - на хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев.
"Наградата е и за Леонид Йовчев, който имаше смелостта да се заеме с ролята на Хамлет, каза Явор Гърдев на тържеството в Народния театър. "Щастлив съм, че получавам наградата именно за това представление - с него осъзнах, че сигурно средство срещу самомнението и суетата е да работиш с велик автор. Срещата с такава огромна планета от смисъл заличава възможността да мислим за индивидуалния си принос в изкуството, за егото и величието си", каза Явор Гърдев.
"Медея, майка ми" на режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев, съавтор на текста със Стефан Иванов, в Театралната работилница "Сфумато" заслужи "Икар-2013" за най-добър спектакъл.
Семейството актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев - с "Икар-2013" за цялостен принос към театъра, изправиха на крака залата и бяха аплодирани дълго.
На церемонията много аплодисменти имаше за хора, които не получиха награди - за министъра на културата, обичаният от всички театрали актьор Владимир Пенев, и за новината, че
вчера Диана, съпругата  на актьора Захари Бахаров, е родила дъщеря.
"Няма нищо по-хубаво от комерсиалния театър", неочаквано, но с пълно право да го каже именно той, заяви Камен Донев, когато излезе, за да вземе "Икар" за водеща мъжка роля - за Подсекалников в "Животът е прекрасен" по Николай Ердман на режисьора Александър Морфов в Народния театър.
Гергана Плетньова заслужи наградата за водеща женска роля за Соня във "Вуйчо Ваньо" от Чехов на Пламен Марков във Варненския театър, а Анастасия Ингилизова е отличена за поддържаща женска роля за "Декамерон" по Бокачо на Диана Добрева в театър "Българска армия".
Александър Балкански, удостоен с наградата на САБ "За чест и достойнство", цитира мисълта на Фелини, че циркът е не само трудно и красиво изкуство, но и културата и житейският опит на нацията. Горд съм, че посветих живота си на цирковото изкуство в България, каза основателят на цирк "Балкански".
За цирково изкуство бе отличена Цветелина Попова за 20-годишната й дейност и постиженията й в каучук-еквилибристиката.
Синът на Георги Калоянчев и внуци на Наум Шопов и Тодор Колев получиха почетните награди, които САБ връчва на близки на напуснали ни именити театрали.
Министър Владимир Пенев връчи наградите на Министерството на културата за най-успешен мениджмънт и маркетинг на театър "София" и на Варненския куклен театър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар