18.03.2013 г.

Земеделският министър бил интервент от Чехословакия, записали го студент без изпит

Бойна заповед изпраща с танка му в Чехословакия през август 1968 г. днешния земеделски министър проф. Иван Станков. По това време редник Станков не бил навършил 20 години.
Бил един от многото механик-водачи на танкове в Елховския полк, който заедно с бойците от Харманлийския е част от силите на Варшавския договор, получили задачата да потушат Пражката пролет.
Когато ги вдигнали по тревога през юли 1968-а и с кораби заминали за Одеса, никой от обикновените войници нямал и най-малката представа каква мисия им е отредена.
За него било истинско изпитание през цялото време да бъде с танка си на първата бойна линия на чехословашките събития. И тъй като се завърнали от интервенцията чак през декември и пропуснали кандидатстудентските изпити, през онази година всички войници, изпратени в Чехословакия, получили правото да запишат специалностите, за които имали намерение да кандидатстват. Така бъдещият професор станал без изпит студент по зоотехника в София.
В института на шега го наричали “агресора”, а на преподавателите му им било много интересно да им разказва за мисията.
Съпругата му Румяна е студентската любов на професора, те обявили годежа си навръх студентския празник 8 декември през 1971 г. и от тогава са неразделни. Имат двама синове.
Днес 39-годишният Константин е асистент в Стопанския факултет на Тракийския университет, а с година по-малкият Георги се завърна със семейството си от 10-годишна емиграция от Канада и пак ще се занимава с музика.
Той е завършил Консерваторията, свири на баскитара, контрабас и на всички струнни музикални инструменти. Има съвместни изяви с Искрен Пецов и “Латинопартизани”, с Белослава и други известни изпълнители.
Освен всепризнат овцевъд Иван Станков е и прочут лозар, в двора си гледа 17 сорта грозде. Професорът е известен е и като един от създателите на породата "Южнобългарски коридел" през 1990 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар