4.03.2013 г.

Обсъждат по-евтиния ток

Обществено обсъждане за намаляването на цените на тока ще бъде проведено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Съставът на комисията, който е в оставка, в петък предложи цените да паднат с между 6 и 7% от 5 март в зависимост от региона. В рамките на около два часа енергийният регулатор промени прогнозите си. 
Настоящото предложение е за намаляване на цените най-много за абонатите на ЕВН - със 7,28 на сто. Това бе и единственото енергодружество със спад в цената над седем на сто при първото предложение на комисията, дадено в петък. Намаление с повече от 7 на сто очаква и абонатите на ЧЕЗ, при които първоначално регулаторът бе предложил спад с 6,7 на сто, а сега - със 7,17 на сто. При Енерго Про понижението ще бъде с 6,22 на сто, а не както при първото предложение - с малко над 5 на сто.
Регулаторът публикува мотивите си само за втория вариант на предложението си, но не и за първия. Промяната в цената стана възможна, след като парламентът прие поправки в Закона за енергитиката и промени регулатория период - от веднъж годишно, както бе досега, до възможността комисията да променя цените след самосезиране.
Междувременно вчера стана ясно, че част от водно и топлоелектрическите ни централи работят на минимум, въпреки че произвеждат електроенергия на по-ниска цена. Причина за това е намаленото потребление вътре в страната и свитият износ.
В неделя е бил достигнат най-ниският товар в енергийната система на страната за това време на годината и това е наложило намаляването на производството на термичните централи.
В това обаче няма нищо необичайно и мощностите ще бъдат натоварени повече още днес, заявиха изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов и директорът на Централното диспечерско управление към ЕСО Митю Христозов.
Христозов посочи, че в неделя достигнатият минимален товар е бил 3300 мегавата, но с настъпването на вечерните часове той се е увеличил до 4900 мегавата. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар