2.12.2013 г.

15 милиона е тавана за общинските проекти по „Растеж на региони”

15 милиона лева ще е максималната сума, която общински проект може да получи от новия инвестиционен фонд "Растеж и региони", съобщи финансовият министър Петър Чобанов. Срокът за реализация не трябва да повече от две години. С пари от новия фонд ще се финансират и публично-частни инвестиции. Списъкът с първите одобрени проекти ще е готов до средата на февруари. Предстои да бъде издадено постановлението с правилата за кандидатстване. "В зависимост от това как ще тръгне този фонд, може да увеличим размера в следващите години", посочи Чобанов. В момента в него са заделени 500 млн. лв. за 2014 г.
Проектите, с които кметовете ще кандидатстват за финансиране, ще минават "първа цедка" през областните управители, съобщи пред "Стандарт" соцдепутатът Антон Кутев. Губернаторите ще играят водеща роля в процеса на набиране и обработка на проектите, както и при подбора им, уточни той. На семинара на БСП и ДПС в Боровец Чобанов е презентирал същността на 500-милионния фонд и е подчертал конкурсното начало при кандидатстването. "Държавата няма да раздава просто така пари на градоначалниците. За да се финансират проектите, трябва да са конкурентоспособни и да водят до допълнителни ползи", подчерта Кутев. Инвестиционната правителствена програма щяла да допълва европейското финансиране. След губернаторите пресяването на проектите ще минава през междуведомствен съвет от 7 министри - финансовия, на регионалното развитие, на инвестиционното проектиране, транспортния, на околната среда, на икономика и на правосъдието. Целта е да не се получи дублиране на финансирането. Осмият член на съвета ще е шефът на Сдружението на общините.
"Искаме ясни и обективни критерии за класиране на проектите. Ако ги има, тогава не е важно кой е областният управител и решението няма да е субективно", коментира за "Стандарт" Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на кметското обединение. От сдружението на общините са притеснени как ще се измерва дали проектът води до растеж. Ще настояваме фондът да финансира жизнени проекти с бързи резултати, а не дублиране с европроектите, заяви Чавдарова.
Най-успешният кмет на ГЕРБ - бургаският Димитър Николов, коментира пред "Стандарт", че има логика губернаторите да пресяват проектите, защото познават добре проблемите на регионите. Според него, ако проектът е добър, не би трябвало да има значение от коя партия е бил избран градоначалникът. "Надявам се да няма партиен филтър", каза Николов. И добави, че Бургас вече има готовност да кандидатства с 3-4 проекта пред новия фонд. Сред тях ще са разширяване на пасажерската част на пристанището и изграждане на голяма многофункционална спортна зала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар