16.12.2013 г.

Покорителят на небесата Феликс Баумгартнер описа приключенията си в книга

„Понякога трябва да отидете много нависоко, за да разберете колко сте малки в действителност” казва екстремен атлет номер 1 Феликс Баумгартнер.
Негова автобиография  „Покорителят на небесата: Животът ми като свободен полет” излиза у нас.
Дори и да не сте се интересували от екстремни преживявания, след датата 14 октомври 2012 г. със сигурност сте попадали на това име, защото тогава Феликс направи нещо изключително, скачайки от ръба на Космоса. Няма да се спираме на всички счупени рекорди от онзи ден, само ще споменем – 1 357,64 км/ч – скоростта, която Феликс развива при 39-те километра свободно падане към Земята.
Какво е усещането да се спускаш със свръхзвукова скорост? Каква е мотивацията на Баумгартнер? Кои са най-критичните моменти в мисията „Ред Бул Стратос“? До каква степен бащата на Феликс е допринесъл за успехите на сина си?
За първи път в „Покорителят на небесата“ човекът, по-бърз от скоростта на звука, разказва за преживяванията, останали скрити за камерите: страха от провал, невъзможността да се справи с предизвикателствата и битката за връщане в отбора на „Ред Бул”. Това е дългият път на Феликс Баумгартнер от механик на мотори до мениджър на собствени рискове.
Роден на 20 април 1969 г. в Залцбург, Феликс Баумгартнер е само на 16 години, когато започва да се занимава с парашутизъм. През 90-те преминава обучение по бейсджъмпинг, след което прави сензационни скокове с парашут от мостове, сгради и забележителни обекти. През 1997 г. на легендарния Бридж дей в Западна Вирджиния, САЩ, става световен шампион по бейсджъмпинг. През 1999 г. скача от статуята на Христос в Рио де Жанейро и от кулите „Петронас” в Куала Лумпур, Малайзия. През 2003 г. става първият човек, прелетял Ламанша със специално изработени крила от въглеродни влакна.
Кулминацията в спортната му кариера идва със скока от космическа капсула, издигната на 38 964,4 метра от земята. Мисията „Ред Бул Стратос” му носи три световни рекорда: за най-бързо свободно падане на човек със скорост 1 357,64 км/ч, за най-дълго разстояние на падане (36 402, 6 м) и за най-височинен скок.

За постижението си Баумгартнер е отличен със спортен оскар на церемония по връчването на световните спортни награди „Лауреус”, както и със статуетката Милениум-Бамби. През 2013 г. като спортист на Ред Бул е избран с вота на зрителите на National Geographic за най-екстремен спортист на годината. През 2006 г. Баумгартнер получава лиценз в САЩ за управление на вертолет. След успеха на мисията „Стратос” иска да смени попрището си и да се посвети на хеликоптерни акции по целия свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар