5.12.2013 г.

Ути Бъчваров и австрийският посланик гостуват на заралийския Никулден

Отбрани сомове, толстолоби и шарани ще готви известният кулинар и тв водещ Ути Бъчваров на площада пред Община Стара Загора на празничния 6 декември. На връх Никулден той ще запретне ръкави и ще сготви близо 2 500 порции вкусен рибен курбан.
Кулинарната фиеста ще започне в 15.00 ч., като още от обяд Ути и неговият екип, подпомагани от фолклорна група от с. Калояновец, ще запретнат ръкави, за да подготвят всички необходими продукти. Тази година майсторът на черпака ще готви в най-големия казан у нас. Той е с исполински размери - 2 метра в диаметър и вместимост 700 литра!
В 17.45 ч. курбанът, хлябът и виното ще бъдат осветени от свещеници от старозагорския храм „Св. Николай”, след което храната ще бъде раздадена. Старозагорци и гостите на града ще бъдат приветствени от кмета Живко Тодоров.
Организатор на проявата за втора поредна година е Община Стара Загора. Рибата е осигурена безвъзмездно от Георги Балев, зеленчуците, хранителните продукти и хлябът се предоставят от верига супермаркети „Си Би Ес”.  
300 л червено вино ще бъде раздадено за здраве с любезното съдействие на „Си Банк” и „Домейн Бойар”.
Кулинарният празник ще бъде заснет от екипа на предаването „Бързо, лесно, вкусно” и излъчен по БНТ.
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и посланикът на Република Австрия в България Герхард Райвегер ще открият Коледния базар на 6 декември в 17.30 ч.
 Атрактивните дървени къщички на Коледния базар в Стара Загора вече са разположени около шадравана в парк "Пети октомври". В тях ще се предлагат отново прочутото греяно вино с плодове и подправки глювайн, апетитни вурстчета, лакомства и ръчно изработени сувенири. Освен в бутилки, "пламтящото вино", както наричат още глювайна, ще се приготвя на място, в специален автоклав, по стара австрийска рецепта и ще се сервира като наливно. Прочутите нюрнбергски вурстчета пък ще се предлагат с традиционната гарнитура - бяло австрийско зеле, овкусено с вино. Специално за коледния базар са приготвени и разнообразни шоколадови сладки във формата на сърца, снежинки, фигури с коледни пожелания към старозагорци за здраве, щастие и късмет през Новата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар