21.12.2013 г.

Изпращаме 2013-а с протести и планове за национализация

Краят на всяка година е време за равносметка и отиващата си фатална 2013-а не прави изключение.
По време на правителството на Андрей Луканов българският дълг бе около 10 милиарда долара, между 52 и 53% от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение - в момента, по последни данни от септември, брутният външен дълг на страната ни надхвърля 37 милиарда евро и е 91.5% от БВП. Той, разбира се, включва не само борчовете на държавата, които са сравнително ниски, а и на частния сектор. Но евентуално сътресение в някой от секторите винаги се отразява на общото състояние на страната. Кабинетът Орешарски дръпна 3 млрд., като даде интифа, че догодина ще тегли още. Да бъдем справедливи, борч в края на мандата направи и Бойко Борисов. Но не тегленето на кредити е проблем, а генерирането на продукт и доходи, които ще позволят обслужването на задълженията.
БСП спечели изборите с обещания за 250 000 нови работни места, повишаване на доходите и съживяване на икономиката. Извън обичайните мантри, нямаше обяснения как ще стане това. Новият кабинет започна работа под голям натиск, протестите продължават много повече от обичайните първи сто дни (за толкова Наполеон е стигнал от завръщането си на трона, до Ватерло!), но той издържа и остана на власт. И не е ясно, докога ще управлява, но самите протести вървят в грешна посока. Въпросът не е – „Кой назначи Пеевски?”. Всъщност, той не е най-важния. Трябва да се пита  - къде са новите работни места? Вярно мандатът не е изтекъл, но от 250 000, може да са открити поне 1000 или 100 нови. Вярно част от пенсионерите получиха по 50 лева за Коледа, но с колко се повишиха доходите на работещите?
Реалността е съвсем друга – с над 3500 се е увеличил броя на безработните в страната (общата бройка на водените на отчет в бюрата по труда е над 370 000, като действителния брой е още по-голям). А на много места – в бургаската корабостроителница, в радневския Ремотекс, в Търговище и т.н., стотици работници чакат изработените от тях с честен труд заплати. Чакат, но не е ясно дали ще дочакат, защото законите в държавата (за разлика от други страни в ЕС) защитават първо кредиторите, после фиска и т.н., а работещите са на последно място. При положение, че те са търпели безропотно, търсели са лични кредити, търпели са за да дойдат, уж по-добри времена и фактически са били един от най-коректните и големи заемодатели на своите работодатели. В резултат на което получават – среден пръст!
Вчера в Раднево енергийният министър Драгомир Стойнев изненадващо обяви, че държавата, чрез БЕХ, ще национализира фалиралото предприятие Ремотекс. Как ще стане това? Тепърва предстои да видим. Схемата обаче нямало да може да се приложи и при другите закъсали заводи. На срещата с протестиращите от близо месец ремонтчици бе и социалния министър Хасан Адемов и криещият се доскоро собственик Сабин Спахиев, който явно след като получи като подарък дружеството сега очаква още келепир от цялата схема. Вчера и днес стотина работници от радневското предприятие ще получат социални помощи от 325 лева, но в тази група попадат само тези, които отговарят на определени изисквания – доходите на семействата им трябва да са под социалния минимум. Остава надеждата, че догодина – нов късмет и нов собственик в лицето на БЕХ ще възродят производството и завода.
А с какво ни занимават медиите при тези бурни събития? С финалистите на реалити поредиците „Биг Брадър” и Х-Фактор”. И дежурните репортажи за „ранобудни и умни и красиви”, които така и не се разбира какво искат, освен че правителството трябва да падне. А какво ще стане след това – не е важно! Естествено не е забравено и международното положение – Евромайдана в Украйна.Украинците искат ясни правила и интеграция в ЕС, но президентът им подписа с Русия, откъдето получи 15 млрд. евро и една трета по-евтин газ. От Евросъюза им даваха 600 милиона! Ако погледнем ситуацията у нас, оказва се, че изборът на бившата братска република не е съвсем грешен – който плаща сметката, той поръчва музиката и затова по-добре е всеки да си гледа интереса.
Сега следват празничните програми, които са „претоплени манджи” – всяка година ни предлагат едни и същи, втръснали на всички коледно-сладникави филми и обичайните продукти – „Господарите”, „Шоуто на Слави” и т.н. Няма я вече Васа Ганчева и нейния култов котарак – Хохо! Остана ни сал един Панайот (Пацо), който с характерното за гочетата откровение обобщи: „Какви са тези хора, които сте събрали в Бигбрадъра? Какво им е известното и какво представят, те са едни миндили! То и аз бях в едно издание на „брадъра”, значи и аз си падам малко миндил…”
Но като няма достатъчно хляб (заплати), ще трябва да наблегнем на зрелищата, такива, каквито ни ги представят. Остава президента да пожелае на новите клетници – Весели празници…А колко да са весели?
Димитър Славов 

Няма коментари:

Публикуване на коментар