4.12.2013 г.

И догодина ще има кинофест „Златната липа“

В Стара Загора през месец юни 2014година ще се проведе второто издание на Международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа". Общинската администрация даде „зелена светлина“ на проекта след успешното представяне и интереса на старозагорската публика, която ще може да види най-добрите заглавия на световни имена в седмото изкуство, а прожекциите ще бъдат отново безплатни - в операта, библиотеката, или на открито на обновения античен форум.
Всичко това стана ясно по време на премиерата на документалния филм за първото издание на феста, която се проведе в зала "Петко Р. Славейков" в общината. Заявката за следващата година направи директорът на фестивала Магдалена Ралчева, която представи визията си за втория форум, заедно с ресорния заместник-кмет Иванка Сотирова.
Лентата пренесе присъстващите в залата във фестивалните дни, придружени от различни културни прояви, дискусии, представяния на книги, незабравими срещи с известни имена в българското и европейското кино. Киноманите успяха да видят наживо режисьора Жан-Паоло Куньо, с чийто филм "Доброто общество" беше открит фестивала, един от актьорите - Маурицио Николози, членовете на международното жури: унгарецът Ласло Ковач, доц. Юрий Дачев, както и цяла плеяда известни български киноартисти - Любен Чаталов, Илка Зафирова, Димо Алексиев, Симеон Лютаков, Ирмена Чичикова и др.
Звезда на феста стана любимката на публиката Мария Статулова, която е първият носител на голямата награда за цялостно творчество „Златната липа“. Тя посади първото дръвче в "Алеята на липите" край оперния театър. Форумът има своето място в културния календар на града и има всички предпоставки да се превърне в истински празник, с потенциал да привлича всяка година много гости и туристи през първия летен месец, коментираха присъстващите в залата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар