6.12.2013 г.

Българо-румънската лента "Виктория" в селекцията на кинофеста „Сънданс 2014“

Български филм влезе в международния конкурс на фестивала за независимо кино на Робърт Редфорд „Сънданс“ 2014 г. Това е игралният филм на Майя Виткова „Виктория“. Именно на престижния международен форум, който ще се състои от 16 до 26 януари ще е и световната премиера на копродукцията между България и Румъния.
„Виктория“ ще се състезава с още 11 филма от цял свят за голямата награда. Проекът е избран между близо 13 000, кандидатстващи за всички секции на фестивала.
По данни на Sundance Film Festival “Виктория” е първото българско участие в пълнометражния световен конкурс от съществуването му и третото за страната ни от 1981 година насам, след “Маргарит и Маргарита” на режисьора Николай Волев (специална прожекция, 1991) и “Омлет” (късометражен конкурс, 2009).
Филмът проследява историята на героите на фона на събитията в България между 1979 и 1994 година. Това е филм за прехода, с чувство за хумор, вероятно първата бълтарска продукция, разказваща историята на герой, живеещ щастливо при соца и губещ всичко с идването на новото време...Снимките са осъществени на територията на София, Перник, Рила и Венеция.
“Виктория ” е много личен филм за автора, направен от сравнително малък екип, с минимален за качеството си бюджет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар