10.12.2013 г.

Георги Кременаров представя книгата си за битката при Каймакчалан

Боевете при Каймакчалан от септември 1916 г. са не по-малко героични от Шипченските, но тънат в забрава, казва авторът, адвокатът Георги Кременаров.
Книгата му съдържа 7 схеми на сраженията, както и 16 цветни и 20 черно-бели снимки (от времето на Първата световна война), които се публикуват за първи път. Макар да представлява научно изследване, трудът е написан на достъпен и интересен език.
"Исках книгата да бъде полезна едновременно на специалистите историци и на всеки, който се чувства българин и се интересува от родната история", уточнява Георги Кременаров.
Това е второто му изследване на военна тематика след излезлия през 2011 г. негов том „Десети Родопски пехотен полк и войните за национално обединение на България".
Премиерата на книгата, съдържаща непоказвани досега уникални фотографии, ще включва и представяне на документален филм от местата на българската бойна слава.
Събитието е на 11 декември, сряда, от 18 часа в читалище "Климент Охридски".
Отбраната на връх Каймакчалан е споменавана от съвременните историци с по 1-2 изречения, и то в специализирана литература. Според автора това неглижиране е абсолютно неоправдано. На Каймакчалан българският войник, макар и формално да има съюзници, е оставен сам да се справя с многобройните съглашенски пълчища. На огромното превъзходство на врага в артилерия, боеприпаси и жива сила, нашето командване противопоставя единствено беззаветната храброст и самоотверженост на мъжете от Сливенския пехотен полк. Книгата е именно за тези герои. Тя повежда читателя през полята на Тракия, битките при Одрин и Чаталджа с турците, през боевете при Радовиш, Щип и Бияз тепе със сърби и гърци през Междусъюзническата война, през трудните изпитания на Първата световна война.

Няма коментари:

Публикуване на коментар