12.12.2013 г.

Архитекти скочиха срещу еуфорията от европроектите

Участниците в конкурса за бъдещето на площадното пространство около сградата на бивщия общински съвет и музея на религиите в същинския център на областния град настояват за повторно журиране на представените проекти, отхвърлени без сериозни основания. В противен случай ще сезираме Комисията за защита на конкуренцията, заяви от името на авторите на 10-те представени проекта арх. Александър Бакърджиев.
Те настояват и за извинение на кмета на общината заради пренебрежителното отношение и пропилените им творчески усилия и време. Представители на журито от архитектурната гилдия не скриха, че имало натиск от общината да не се излъчва победител в конкурса, въпреки достойнствата на голяма част от тях. Авторите на три от проектите, вероятно сред тях е бил и фаворитът на общинарите, били разсекретени предварително и били отстранени, но въпреки това журито ги разгледало „за сведение". Гилдията на архитектите се възпротиви и срешу предварителното задание - на площадното пространство да има обезателно зелени площи. Освен това се оказа, че част от терена е частна собственост и без съгласието на съсобствениците не би могло да се бучне и едно дърво.
„Еуфорията от "усвовяването" на европейски пари изместват дългосрочното планинаране. Най-бързото, най-евтиното, най-шареното се аплодират мигновено и безотказно, но те рядко са белези на устойчиво развитие", посочват не без основание от архитектурната гилдия в Града на липите. Без капка притеснение те нарекоха „архитектурна чалга" проектът за превръщането на античнота наследство на Стара Загора в туристическа атракция, с който общинарите се гордеят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар