2.12.2013 г.

Съдът се произнася по казуса Ески джамия на 27 декември

Старозагорци, жители на Карлово, заедно с кметовете на двата града Живко Тодоров и Емил Кабаиванов, и председателя на Общински съвет - Стара Загора Емил Христов, излязоха отново на протест пред Съдебната палата. На 29 ноември 2013 г. се проведе последното заседание в Окръжен съд - Стара Загора по иска на Главно мюфтийство да получи собствеността върху Ески джамия в центъра на града и да я превърне в действащ молитвен храм.
Тя е публична държавна собственост, паметник на културата и е обявена за народна старина. От 2011 г. е превърната в Музей на религиите по Оперативна програма Регионално развитие.
Пред протестиращите бяха застанали софийски свещеници с литиен кръст и икони, изпратени от патриарха на Българската православна църква Негово светейшество Неофит.
Нито една религия няма право да проявява претенции към подобни културни феномени, какъвто е Музеят на религиите. Той трябва да остане за поколенията като музей, а не да бъде действаща джамия, категоричен е Живко Тодоров. И юридическата, и моралната, и историческата справедливост са на наша страна и ние затова сме уверени в каузата, която защитаваме, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Дойдох на протест, за да защитя с цялото си сърце честта на България. Поробителите са срутили нашите паметници, нашата култура, да градят върху нея, да я задушат, да я ликвидират, но паметта е жива - тя помни, заяви 82-годишният Боньо Бонев.
Районният мюфтия на Стара Загора Турхан Хасан е категоричен, че няма да оттеглят иска и настояват джамията да стане действащ молитвен храм. Главно мюфтийство не разполага с нотариален акт за собственост на Ески джамия, но това не било законова пречка, според адвоката на ищеца Красимир Руев.
Окръжен съд - Стара Загора ще обяви своето решение на 27 декември 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар