9.12.2013 г.

Съкращават персонал в старозагорската болница, въоръжена охрана влиза в Спешното отделение

Общо 372 длъжности ще бъдат съкратени в старозагорската болница „Проф. д-р Стоян Киркович", която преди година обедини две здравни заведения – университетската и областната болница, но дублиращите звена останаха. Проектът за структурна реформа на обединената болница бе одобрен от Министерството на здравеопазването и утвърден Съвета на директорите в петък, съобщи изпълнителният директор проф. Петрана Чакърова.
Сегашният персонал на болницата – общо 1424 заети бройки, ще бъде свит до 1124 души. Реално обаче съкратените ще са по-малко, тъй като в момента има 76 незаети бройки, а 53 са пенсионери или предстои да излязат в пенсия. На практика на борсата отиват 43 лекари, 133 медицински сестри, 74 санитари и 46 други работници и служители.
Общият брой на медицинските звена ще бъде редуциран от 41 на 34, като остават 19 клиники, 8 отделения и 3 лаборатории. Ще се намали и броят на болничните легла със 147 – от 769 на 592.
С тези съкращения обаче структурната реформа в болницата на абсурда, както я нарече здравният министър д-р Таня Андреева, не приключва. „Ако и при този редуциран персонал финансовите показатели не са удовлетворителни ще бъдат съкратени нови 150 длъжности, посочи шефката на болницата проф. Петрана Чакърова.
От сряда в Спешното отделение на старозагорската болница ще бъде назначена въоръжена охрана, която ще осигури безопасни условия за работа за персонала. За това информира изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Петрана Чакърова. Отделението е сред най-натоварените звена в болницата и в него дневно се преглеждат по 60-70 пациенти като по-голямата част от тях се насочват за хоспитализация.
Около 4:30 часа тази сутрин пиян ром нападна дежурния лекар - 26-годишният д-р Тодор Банов.
От Нова Загора е постъпил пациент на 34 години, с разкъсна рана на главата и във видимо нетрезво състояние. Той е дошъл с още трима придружители, като е обяснил, че се е наранил след като е паднал назад и си е ударил главата. Пострадалият е прегледан от дежурните лекари и е установено, че се налага да се направят шевове на раната, която е била с големина 5-6 см. Още от момента на приемане той се е държал агресивно и е започнал да заплашва дежурния лекар. Внезапно скочил и ударил с юмрук в долната устна д-р Тодор Банов. Наложило се спешно да бъде извикана полиция, като пациентът се е държал агресивно и с органите на реда. Раната му е обработена от дежурните лекари, поставена му е инжекция против тетанус и е консултиран с неврохирург. След това нападателят е отведен от полицията и е настанен в заведение за отрезвяване.
От ръководството на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" АД -( Университетска)
остро осъждат посегателството срещу лекари, още повече когато изпълняват съвестно служебните си ангажименти. Това не е първия подобен инцидент в старозагорската болница

Няма коментари:

Публикуване на коментар