5.12.2013 г.

В „Ремотекс” още чакат заплатите си, докато Франция иска гарантирани 400 евро в ЕС

Франция иска единна минимална заплата в целия ЕС като част от новия си план за борба със социалния дъмпинг, пише "ЮрАктив". Европейският икономически и социален съвет също ще поиска от ЕК да приеме общ минимален доход между 400 и 1000 евро за отделните страни, заяви президентът на комитета Анри Малос на дебат за миграцията в ЕС, организиран от КНСБ в София. Според него с това предложение са съгласни и синдикатите, и работодателите. Той се надява следващата Европейска комисия да е по-отворена за подобна социална идея и тя да стане факт до 5-6 години. Малос даде пример с Франция, където има такъв доход, а който не може да си го осигури от труд, държавата му го доплаща. "Трябва да се изясни дали това ще е доход на домакинство или на човек, но е важно да се приеме принципът", коментира Малос. Той обаче не успя да обясни как България ще може да си позволи минимален доход, по-висок от средната работна заплата в момента. Гарантираният минимален доход у нас пък е едва 65 лв. Социалният министър Хасан Адемов призна, че идеята е хубава, но той лично не би могъл да се ангажира с число за България. "Очевидно е, че и в следващите години доходите в България ще бъдат догонващи", коментира Адемов.
Тези обсъждания са абсолютно ненужни, тъй като в България първо трябва да има закон, че собственикът е длъжен да плаща на работниците и служителите си. Но по този въпрос г-н Адемов мълчи.
Работниците в радневския завод „Ремотекс" отново останаха излъгани. Вчера собственикът на предприятието Сабин Спахиев обеща пред областния управител Живка Аладжова и кмета на Раднево д-р Юлиан Илчев, че най-сетне ще бъдат преведени по три работни заплати - за юли, август и септември и отново излъга. В понеделник, работниците отново се събраха на протест пред „Ремотекс". Една жена припадна и бе взета с линейка, след като от два месеца е спряно електричеството в дома й. Нейната фамилия кара на версия вече няколко месеца и се храни главно с картофи. Подобна е съдбата на близо 600 нейни колеги (всички чакат заплатите си вече 10 месеца), които само трупат борчове, банките ги притискат за неплатени вноски по кредити, децата им вече не ходят на училище.
Днес двама работниците, заедно с председателя на КНСБ в Раднево Бойка Боева, ще присъстват на заседанието на Постоянната комисия по труда и социалната политика, с председател Корнелия Нинова. Областният управител Живка Аладжова заяви пред разгневените работници, че ги подкрепя, и че държавата не е безсилна! Остава това твърдение да се докаже…
Със сигурност ремонтчиците нямат поводи за радост, а идва Коледа и Нова година. Как да приемат обичайното поздравление - Весели празници?   

Няма коментари:

Публикуване на коментар