20.12.2013 г.

„Вила Роза” – първият български хорър е вече в кината

Първият български хорър-филм „Вила Роза” вече е на екраните (от днес 20 декември)
В България жанровите филми проникват плахо и бавно. Време за хорър (или психотрилър, както предпочитат да го наричат създателите му) дойде едва сега. Продукцията, разбира се, е независима - НФЦ би подкрепил такава концепция само в някой свой нощен кошмар. Няма нещо особено сложно или скъпо в това да заснемеш едно мазе, а фантазията да го превърне в декор за свръхестествено явление, от което зрителите ги побиват тръпки. В САЩ жанрът е на мода от много десетилетия. По времето на Хичкок все още "най-страшно е това, което е невидимо", впоследствие развитието на спецефектите добавя и визуални страхотии. От 60-те и 70-те насам филмите на ужасите работят приблизително с един и същ арсенал, използват едни и същи клишета, някои от които заимствани още от фолклорните страшни истории на миналите векове. Когато не са направени добре, граничат с бутафорията; въпреки това имат свои почитатели по цял свят.
"Вила Роза" е опит за присаждане на тези модели на местна почва, като са добавени и два местни елементи - в сюжета са вкарани предсказание на Ванга, показания на военен майор и интервюта с жители на Еленския Балкан и Странджа, убедени в срещите си със свръхестественото. В главните роли са Калин Врачански, Лидия Инджова, Пламен Манасиев, Елена Петрова и американецът Дейвид Чокачи (най-известен с ролята си в "Спасители на плажа").
Врачански и Инджова са млада двойка, която пристига във "Вила Роза". Посрещат ги хижарят (Манасиев) и неговата приятелка - вдовицата Дора (Елена Петрова). Към групата се присъединява и героят на Чукачи, приятел на хижаря. Срещата им отключва необясними и страховити събития. Сюжетът е базиран на фолклор и стар полицейски доклад. "В ранната есен на 1985 г. милицията се натъква на последствията от шокиращ и мистериозен инцидент, състоял се в изолирана почивна база в Стара планина. Филмът "Вила Роза" е художествена интерпретация, вдъхновена от разкази на очевидци и улики, открити на територията на хижата", пишат създателите на филма. Те са: режисьор - Мартин Макариев, сценарий - Борислав Захариев. Подобно на скорошния, също самиздат трилър "Шестият ден", и в този има голяма доза самодейност. Все пак продуценти на "Вила Роза" са Димитър Гочев и Camera. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар