18.12.2013 г.

Златният лъв за събраните произведения на Чудомир е в Казанлък

Наградата „Златен лъв“ на Асоциация българска книга за 6-томното издание на Чудомир от днес вече е в Казанлък и нейното постоянно място ще бъде в къщата музей на именития творец, живял и работил в града на розите. Това е първият „Златен лъв“, присъден на „Книга или поредица от книги с оригинален замисъл и приносен характер за българската култура с висока стойност на текста като съдържание, и стил и добро полиграфическо изпълнение“. От учредяването на отличието до тази година наградата е била „Бронзов лъв“.
Наградата дойде в Казанлък заедно с председателя на АБК Веселин Тодоров, изпълнителния директор на издателство и печатница „Абагар“ Мариан Кенаров и главния редактор на издателството Иван Петров. Статуетката бе връчена на кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Кметът подчерта, че това е награда  на многоликия творец Димитър Чорбаджийски - Чудомир и нейното естествено място е да бъде в неговата къща музей, след което я връчи на директора на литературно-художествения музей Пеньо Терзиев. Още повече, че изданието е плод на неговия труд в продължение на 22 години да събира ръкописите на автора и да ги подреди тематично и жанрово в 6 тома събрани произведения.
Имаме нещо изключително в това издание като съдържание, дизайн, предпечат и полиграфия, каза Веселин Тодоров. Той подчерта, че с излизане на книжния пазар на 6-те тома събрани произведения на Чудомир и с наградата на АБК, единодушно присъдена от авторитетното жури, един уникален, но не толкова популярен досега автор като Димитър Чорбаджийски вече заема достойно място в българската литература.
Втората добра новина, свързана с Чудомир, съобщи кметът Галина Стоянова, която каза, че утре, 19 декември, е поканена на среща в Министерството на образованието и науката по два въпроса, единият от които е свързано с предложението произведения на Чудомир да бъдат включени в учебната програма на средното образование в България. Вторият важен въпрос за Казанлък, който ще се разисква, е създаването на Национален център за природо-математически науки към ПМГ „Никола Обрешков“. На срещата ще присъства и изявеният учител по физика и ръководител на Националната школа по физика „Тео“ Теодосий Теодосиев. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова изпрати преди известно време писмо до министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, в което аргументирано обясни необходимостта държавата да подпомогне изграждането на такъв Национален център в Казанлък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар