30.03.2012 г.

Старозагорските старейшини вдигнаха местните такси


Направиха първите стъпки за канонизирането на заралии

Нови цени на такси и услуги ще заплащат от следващия месец старозагорци. Промените са регламентирани в новата Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, която бе приета на второ четене с гласовете на 36 общински съветници. Срещу нея гласуваха трима, а десет се въздържаха. Всички промени и съответните такси влизат в сила от 1 април, а таксата за битови отпадъци-от 1 януари 2013 година.
Наредбата е справедлива, помага на малкия и среден бизнес в града ни и определя едни от най-ниските стойности на местните цени на такси и услуги в страната. Намаляват се таксите за продажбите на промишлени стоки-очила, вестници, лотарийни билети , обясни в подкрепа на документа ръководителят на групата на ГЕРБ в местния парламент Пламен Йорданов. Не е необходимо да превръщаме общината в търговско дружество, коментираха от ляво.
Бяха гласувани промени и в таксите за технически услуги извършвани от община Стара Загора и за услуги, предоставяни от културните институции, като ползването на зали, фоайета и др. В Наредбата се определят и новите месечни такси са детски ясли и градини. Родителите ще заплащат 50 лева, като 15 лева са постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето. От такса са освободени деца на неизвестни родители; сираци; на родители, загинали при производствени аварии и природни бедствия; на родители, загинали в изпълнение на служебен дълг; на родител, (родители) са с призната над 90% трайно намалена работоспособност; установени с Експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК издадено по реда на Наредбата за медицинската експертиза; с увреждания, с 50% и над 50% трайно намалена работоспособност, установени с Експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК издадено по реда на Наредбата за медицинската експертиза; настанени в специализирани институции за предоставяне на социални услуги на територията на Община Стара Загора.
На първо четене бе приета и Наредбата за реда и условията при отглеждане на животни в населените места на Община Стара Загора, като промените в нея са свързани със Закона за ветеринарно - медицинската дейност, Закона за защита на животните и постъпилите през 2011 г. в Община Стара Загора многобройни жалби и сигнали на граждани, касаещи домашни и бездомни кучета и котки.
Единодушно съветниците приеха текста на декларация, в която се предлага избитите старозагорци през 1877 година да бъдат канонизирани.
Приета бе и Стратегия за управление на общинската собственост за периода 2012-2015 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар