8.03.2012 г.

Американски балет гостува в столицата през април


Всъщност предстоят три спектакъла - "Шехерезада", "Ла Сорс" и "Скрябин квинтет", съобщиха от операта. Екзотичният "Шехерезада" по хореография на Кaтрин Поузин ще направи своята европейска премиера у нас. С "Шехерезада" българската публика ще види за първи път "Ла Сорс" по хореография на Джордж Баланчин (премиера за Източна Европа), както и "Скрябин квинтет" по хореография на американския балетист с български произход Момчил Младенов.
Цикълът "Американски балет за България 2" е с предствления на 19, 20, 28 и 29 април.
Балетът "Шехерезада" в момента се работи в операта заедно с Катрин Поузин. В средата на март ще пристигнат и импозантните костюми за "Шехерезада" - с оригиналите им ще бъдат играни четирите представления от цикъла. Междувременно Софийската опера и балет ще ушие по тях своите костюми, с които ще продължи да поставя "Шехерезада" с преотстъпените за това права.
"Скрябин квинтет" е балет по музиката на друга легенда - Александър Скрябин. Хореографията е на Момчил Младенов. Със "Скрябин квинтет" Младенов продължава връзката с успелите български балетисти извън България, които партнират с танцьори от Софийска опера. На сцената ще излязат Момчил Младенов и Виолета Ангелова от САЩ и двама български балетисти. Балетът е квинтет, защото има и пети участник - виртуозният ни пианист Георги Черкин.
"Ла Сорс" пък е на Джордж Баланчин. Ще бъде поставен на сцена от Даяна Уайт, експримабалерина и постановчик на "Ню Йорк Сити балет", както и оторизиран постановчик на "Джордж Баланчин тръст". "Ла Сорс" носи характерния стил на Баланчин - почти акробатичен балетен танц, изпълнен от изключително динамични танцьори. Наричат го "розовия балет", защото всички костюми са в розово - изработени от Холи Хайнс и специално за представленията в София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар