2.04.2012 г.

Рязко спада броя на големите инвеститори у нас


Три пъти са намалели големите инвеститори от клас А през миналата година в сравнение с предходната 2010 г., показва справка на Българската агенция за инвестиции. Ако преди две години държавата е сертифицирала 15 компании, то през миналата година първокласни инвеститори са станали едва 5 - "Амер Спортс БГ", "Алкомет", ВЕЦ "Своге", "Луфтханза Техник" ООД и "Кнауф България" ЕООД. В предкризисната 2007 г. пък България е отчела истински бум на сертифицираните първокласни инвеститори - техният брой е бил около 60.
За да привлече обратно фирмите, министърът на икономиката Делян Добрев лансира идеята за персонални отговорници, които да се занимават с конкретен инвестиционен проект. Това означава всяка фирма да разполага с гид, който да я ориентира в административния хаос и да я съветва как най-добре да организира работата си. Шефът на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов подкрепи идеята, но призна, че тя трудно би се реализирала в този вид. "Проблемът е, че в агенцията ни работят около 30 души, а само най-големите инвеститори са повече от 100", обясни той. Според сдруженията на бизнеса обаче много по-ефективно ще бъде, ако се намали бюрокрацията и се съкратят административните процедури.
Стефанов съобщи, че американска автомобилна компания "оглежда" България за изнасяне на част от производството си у нас. Той не пожела да даде повече подробности, само каза, че в момента фирмата избира между България и Сърбия. Най-вероятно става въпрос за производителя на въздушни възглавници TRW Automotive, който закрива заводите си в Испания и Англия.

Проектозаконът за насърчаване на иновациите вероятно ще влезе за разглеждане от комисиите в Народното събрание до лятото. В него освен предложението за поемане на осигуровките на големите инвеститори за срок от 3 години ще залегне и по-лесното сертифицирането им. Идеята е големите фирми да се сдобиват с такъв лиценз за 3 седмици, вместо досегашната практика документите да се чакат повече от месец.
Най-голям спор се очаква да предизвика идеята държавата да поеме в продължение за 3 години част от осигуровките на фирмите, ако те да разкрият определен брой нови работни места. Според икономисти и работодатели обаче това ще доведе до нелоялна конкуренция и изкривяване на пазара. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар