5.03.2012 г.

Пазарът на булки продължава да се представя като атракция


Търговията с хора е незаконна, но никой не обръща внимание на този факт

Стотина белосани и начервени млади момичета пристигнаха в село Могила край Стара Загора за традиционния пазар на булки на калайджиите. Традиционното тържище за хора бе преместено преди години до почти бездействащия хайван-пазар край близкото до областния град село.
Пазарът е традиция сред калайджиите в България и се провежда на Тодоровден, но тази година, за първи път, той беше отложен, тъй като Тодоровден съвпадна с националния празник 3 март.
Цели фамилии от всички краища на България се събират на пазара, за да задомят дъщеря или син. „Борсовите цени” тази година са без промяна! Кандидат-женихите трябва да платят от 5000 до 50 хил. лв. за булка, цената зависи от възрастта и други качества.Тя обикновено се определя от родителите на момичето.
Но и девойките минават старателна подготовка – намазват ги с крем, ярки червила и ги обличат в специални тоалети. Колкото по бяла е булката толкова по-скъпа е тя.
"Идваме тук да се разкараме, да видим някое момиче и да си харесаме. Търсим булка, красива да е, ама да не е палава, да е кротка, мирна", споделил виден калайджия.
Друг заявил, че при търсенето на булка, трябва да е нещо качествено. "Да е красива, да се запознаем, да си заслужава цената". Той разкрил, че ще плати около 45 хил.-50 хил. лева, "ако си заслужава".
"Иначе, например, ако се обичаме, те баща й и майка й няма да гледат много-много за парите, горе-долу ще се разберат там – 5000 лева-10 хил. лева, или 20 хил. лева". При всички случаи обаче става въпрос за нарушаване на човешките права и де факто за търговия с хора. Природозащитниците спряха варварството с триченето на кучета, кокошките снасят щастливи яйца по 40 стотинки, прасетата имат право на играчки и баня, че дори и трябва да имат отопление и вентилация, а продажбата на хора минава без протест от страна на правозащитниците и борците за демокрация. На пръв поглед парадокс! Всъщност става въпрос за добре планирани пиар-акции, които според запознати получават и съответно финансиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар