19.03.2012 г.

„Открадни този филм” – слава на шведските „пирати”


През 2006 г. група приятели, които решават да се нарекат Лигата на благородниците (The League of Noble Peers), снима документалния филм “Открадни този филм” (Steal This Film). Филмът запознава света с борбата между най-големия торент Piratebay и няколко по-малки, отново базирани в Швеция сайтове за свободно, но незаконно от гледна точка на законодателството на много страни даунлоудване, от една страна, и холивудските мейджър компании, от друга. Филмът показва, че Холивуд осъществява натиск върху шведското правителство чрез лобито си във Вашингтон и със заплахата от финансови санкции срещу скандинавската страна успява да си издейства полицейска акция срещу Piratebay и спирането на техните сървъри. Разбира се, това е само временно, защото въпреки съдебните дела срещу шведския торент, той функционира успешно и до днес. Любопитното е, че “Открадни този филм” е разпространен, като е качен за свободно сваляне в интернет, а Piratebay участва в рекламирането му.
До днес филмът е бил свален 6,5 млн. пъти. Заснет с бюджет от 5000 долара, той е донесъл на създателите си 40 хиляди, дошли предимно като доброволни дарения от зрителите му. Тъй като е свободен за сваляне, той е включен в много университетски програми и дори телевизии откупват правата за излъчването му. Вчера гостите на София Мийтингс също имаха възможност да го изгледат. “Открадни този филм” защитава идеята, че потребителите имат право да споделят съдържание в интернет, независимо от законите за защита на интелектуалната собственост. Той отбелязва новата реалност – наличието на торенти, които стават основен играч на кинопазара, и противопоставя свободния достъп, който те предоставят на потребителите с монопола на Холивуд. Джейми Кинг е един от „приятелите” от Лигата на благородниците и е основател на VODO – онлайн медия за споделяне на свободно независимо киносъдържание, музика и книги между творци от цял свят и крайния потребител, който има задръжки да купува филми онлайн, но е склонен да прави различни дарения, които в крайна сметка все пак стигат до авторите.
VODO стартира в края на 2009 г. и както самият Кинг сподели в презентацията си в рамките на София Мийтингс, може и да не одобрявате този начин на дистрибуция, но трябва да признаете, че е новаторски и има място и за него. Фактът, че от 2009 г. насам месечните даунлоудвания от www.vo.do са нараснали от 150 000 на 850 000, го доказва. Потребителят става съразпространител на филмите, които даунлоудва, така се запознава и популяризира нови, непознати творци и чрез предпочитанията си спомага за развитието на индустрията.
Потребителят се насърчава да спонсорира филмите, предлагани за сваляне от сайта по оригинални начини – може да откупи правото името му да бъде включено в надписите на епизод от сериал например. VODO не ограничава творците да работят само с тях – те могат да предлагат творбите си и на други медии. VODO работи с платформи като BitTorrent, uTorrent и др. които имат над 10 млн. потребители дневно и чрез тях съдържанието на VODO може да достигне до 65 млн. зрители дневно. Разчита се и на активността на потребителите, които могат да цитират или да поставят линк към качените в сайта на VODO творби. Кредото на Джейми Кинг е, че вместо да се борят за ограничаването на свободното сваляне на филми онлайн, авторите им, собствениците на интелектуалните права трябва да прегърнат този нов модел на дистрибуция и да работят заедно с него, а не против негол

Няма коментари:

Публикуване на коментар