23.03.2012 г.

Поскъпват студентските такси в Тракийския университет


С около 5% ще бъдат увеличени годишните такси на студентите за учебната 2012 - 2013 година в Тракийския университет, като повишението на сумите обаче ще е само за някои специалности. Промените касаят единствено Педагогическия и Стопанския факултет и специалност Социални дейности.
Ако до миналата година студентите в първите два факултета са плащали по 346 лева, то от следващата обучението ще им излиза 460 лева за двата семестъра.
Единствено за Социални дейности завишението ще е с около 10% и от 460 лева ще скочи на 520 лева, каза проф. д.в.м.н. Иван Въшин, зам.-ректор по учебната дейност във висшето училище.
Той обясни, че увеличението е предизвикано от факта, че педагогическите науки и икономиката имат най-нисък коефициент на държавно финансиране.
Без промени остават таксите за кандидатстване, които са 25 лева за първи и по 20 лева за всеки следващ изпит. Кандидатстудентският справочник за ТрУ пък е на цена от 5 лева.
Реално нашата кандидатстудентска кампания започна още от началото на февруари, когато подготвихме всички необходими документи. Още тогава бяха уточнени членовете на комисиите, които ще преглеждат конкурсните работи, техническите комисии, които ще осъществят приема на документите за предварителните и редовните изпити. Не мога да кажа с точност колко са подадените до момента молби, но според информацията, която имам, са горе-долу колкото миналата, каза още проф. Въшин. За 2011-а кандидатите за висше образование в ТрУ са били 3084, а приетите студенти - 1594, от които 1504 по държавна поръчка.
Прием на документи се извършва както в ТрУ, така и във филиалите на вуза в Хасково и Ямбол, и в центровете в областните градове в страната.
Първите дати за предварителни изпити са на 24 март за Стара Загора, на 25 март за Факултета Техники и технологии в Ямбол и на 21 април за Медицинския колеж в Хасково.
Новото за тази година е, че предварителен изпит за висшето училище ще се проведе и в Добрич, който ще е на 28 април. От вуза имали идея да проведат препитване и в Монтана, за да разширят максимално кампанията си, още повече, че от тези райони има малко желаещи да продължат образованието си в ТрУ. Но поради финансови съображения, изпитът там е отпаднал.
Нови специалности тази година няма да има.

Няма коментари:

Публикуване на коментар