1.03.2012 г.

Министър Найденов забранява етикетите – „млечен продукт”


Министерството на земеделието и агенцията по храните обмислят нови промени в нормативната уредба, които изцяло да забранят поставянето на етикета „млечни продукти“ върху сирената и кашкавалите, произведени на растителна основа.
Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов в интервю за БНТ.
„Използването на термина „млечен продукт“ е вид заблуда за потребителя, защото не може да се сложи знак за равенство между сиренето от палмово масло, което е пет пъти по-евтино, и това, което се произвежда от сурово краве или овче мляко например. Ако искаме децата ни да са здрави, е важно те да се хранят с истински млечни продукти и затова инициираме поредните промени“, поясни още земеделският министър.
През миналата година агенцията по храните забрани на производителите, които влагат растителни продукти, да ги именуват като сирене или кашкавал. Впоследствие мандрите започнаха да поставят наименованието „млечни продукти“, което според експертите също е вид заблуда.
Освен забараната за етикетирането агенцията по храните обмисля и драстично увеличение на санкциите за неспазване на хигиенните изисквания отпроизводители и търговци, заложени в Закона за храните, посочи Найденов.
Проверките в хотелите и ресторантите на големите курорти през миналата година показа, че сегашните санкции не респектират в достатъчна степен хората, които приготовляват храните. Решени сме да повишим санкциите от 500 на 10 хиляди лева, за да дисциплинираме бизнеса, коментира още Найденов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар