26.03.2012 г.

Шведите са на път да се откажат от книжните пари


Възможно е Швеция да стане първата страна в света, отказала се от кешовите плащания.  
Тя е първата европейска държава, пуснала в обращение ценните хартийки. Това се случва през 1661 г., но сега страната смята, че те са изживели своя живот и повече не са необходими, коментира британският таблоид "Дейли мейл".
В повечето шведски градове автобусните билети се купуват предварително или се купуват чрез SMS. Все повече фирми приемат само разплащания чрез карти, а някои банки в страната изцяло са се отказали от касовите операции. Дори църквата приема дарения с банкови карти.
Делът на паричните средства в шведската икономика е едва 3%. За сравнение, в САЩ той е 7%, а в Европейския съюз – 9%. Изчислено е, че след намаляването на оборота на наличните парични средства престъпленията в страната значително са намалели. Броят на ограбените банки в Швеция през 2008 г. е бил 110, а през 2011 г. - едва 16, което е най-ниското число от 30 години насам.
За сметка на това обаче се забелязва драстично увеличаване на киберпрестъпленията. Докато през 2000 г. те са били, то през 2011 г. те са достигнали близо 20 хиляди.
Швеция и другите северни страни са двигател на развитието на информационните технологии (ИТ). За втора поредна година Швеция беше класирана на първо място в Доклада за глобалното развитие на ИТ (Global Information Technology Report), представен по време на Световния икономически форум през януари. The Economist Intelligence Unitсъщо постави Швеция на върха последната си класация (от 2010 г.) за развитието на дигиталната икономика.
И двете класации измерват това колко далеч са стигнали страните в интегрирането на информационните и комуникационните технологии в икономиките си.

1 коментар: