7.03.2012 г.

Комитет ще организира честванията на 100-годишнината от Балканската война


Парични средства за паметниците на загиналите в Балканските войни в Стара Загора има, заяви зам. - кметът Иванка Сотирова на първата работна среща на Областния инициативен комитет за честване на 100 - годишнината от Балканските войни. Негов председател е областния управител Недялко Недялков. Той сформира областен инициативен комитет за честването на 100 години от Балканските войни.
На първата работна среща на комитета бяха поканени двайсет и тримата негови членове от всички общини в областта и представители на различни институции, като Регионалния исторически музей, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Дружеството на военноинвалидите и военно пострадалите и др. Предложения бяха направени за допълване списъка на членовете на комитета с представители на РБ „Захарий Княжески“ и дружество „Традиция“, които бяха одобрени. Много събития ще се осъществяват през годината в област Стара Загора във връзка със 100 - годишнината: почистване на паметници, концерти, викторини, дебати, изложби, конференции. По отношение на паметниците, финансови средства за освежаването им има само за тези, в рамките на града. Специфичното за Стара Загора е, че честването на годишнината от Балканските войни съвпада с празника на града 5 - ти октомври.. Директорът на Регионалния исторически музей доц. д - р Светла Димитрова даде  предложение плана за дейностите по случай 100 годишнината да е разпределен по месеци, като за юни, юли и август да остане почистването на паметниците, а през другите месеци да има поставен тематичен акцент чрез конкретна инициатива.
Балканската война е обявена на 5 октомври 1912 година в двора на църквата „Свето Успение Богородично”, главната квартира на Действащата армия е била в строителния техникум, а цар Фердинанд имал за временна резиденция Бухчевата къща.

Няма коментари:

Публикуване на коментар