23.03.2012 г.

„Бош” и „Феникс солар” проявяват интерес към Казанлък


На 22 март кметът на община Казанлък Галина Стоянова проведе среща с представители на немския гигант „Бош”, на компанията за фотоволтаични системи „Феникс солар” и българо-немското дружество „Би Си Ай” ООД, което изгражда фотоволтаичния парк  в землищата на трите казанлъшки села Голямо Дряново, Черганово и Ясеново. От страна на гостите в срещата участваха  Андреас Стрикер и Йорг Либхнер от „Bosch”, Димитри Ватсакутсас от „Phoenix solar” и адвокат Мария Михалева от адвокатско дружество в сътрудничество с  „Schoenherr”. Председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов също участва в деловата среща.
Кметът  Галина Стоянова представи община Казанлък, като подчерта даденостите на града и населените места – доброто географско разположение и природните забележителности, минералните извори, културно-историческто наследство, добрите възможности за работа по проекти за въвеждане на енергоспестяващи мерки на сгради и улично осветление, работата по екопроекти като възможността за рециклиране на отпадъците и др.
Потенциалът на община Казанлък бе високо оценен от представителите на немския бизнес. Те акцентираха върху работата по инвестиционния проект за изграждане на фотоволтаичната централа на територията на общината и подчертаха, че това наистина е най-голямата инвестиция в региона от порядъка на 100 млн. евро. Недко Младенов от „Би Си Ай” ООД  увери, че работата по проекта напредва и на площадка Голямо Дряново в момента се работи много активно. Немската компания „Бош” ще доставя част от елементите за фотоволтаичната централа.
Представителите и на двете  компании изразиха мнение, че са имали възможност да опознаят Казанлък и общината и се надяват на партньорство не само по този проект, но и по други проекти занапред. Те високо оценяват наличието на сериозен ресурс от много добри специалисти в областта на машиностроенето и хидравликата, с които Казанлък разполага.
Гостите дадоха висока оценка на Казанлък и региона и като възможности за туризъм и заявиха интерес към предстоящите празници в Долината  на розите и тракийските царе  – Фестивала на розата и Дните на тракийската култура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар