6.03.2012 г.

Тока нямало да поскъпне повече от 10 на сто, смятат от ДКЕВР


Все още съм оптимист и не смятам, че повишението на крайната цена на тока от 1 юли би превишило 10 процента, обяви в интервю за БТА председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.
Все още има достатъчно механизми и възможности самите енергийни предприятия да предприемат мерки и да се съобразят със състоянието на пазара, посочи той. Ще използваме всички възможности увеличението да бъде възможно най-малко за крайните потребители, заяви Семерджиев.
 Голямото предизвикателство за цената на електроенергията през тази година ще бъде цената за производството на енергия от централите, а не разходите, които ще добавят по веригата ЕРП и НЕК, коментира председателят на ДКЕВР. Той отбеляза, че основната причина за поскъпване на производствената цена е закупуването на квоти въглеродни емисии от началото на следващата година. За това имат основание да искат по-висока цена всички централи с изключение на ядрената ни централа, каза той.
 Според председателя на регулатора повишението на цената на природния газ по прогнозни данни ще е поне 7-8 процента от 1 април. Семерджиев не предвижда стрес на свободния пазар при излизането там на защитените досега потребители на средно напрежение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар