13.03.2012 г.

GPS-и на градския транспорт и велоалеи ще изграждат в Стара Загора


Община Стара Загора кандидатства за безвъзмездно финансиране по Проект за изграждане на интегриран градски транспорт пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общинското ръководство очаква проектът да осигури алтернативна форма  за придвижване на гражданите.
Общата му стойност е 14 929 384 Евро, като съфинансирането е в размер на 665 178 Евро, стана ясно по време на проведеното днес публично обсъждане в зала 2 на общината.
Проектът е насочен към жителите на Стара Загора, които са около 140 000 през 2010 г. Хората с увреждания, които са общо 3 712, в т.ч. 300 души с инвалидни колички и около 3000 с детски колички, ще се възползват от рампите и тролейбусите с нисък под, предвидени по проекта.
Ще бъдат изградени 80 рампи, ще бъдат обновени спирките и тротоарите на главните кръстовища, с цел да се подобри достъпа до тях на хората с увреждания.
Предвидено е закупуването на 14 нови тролейбуса, изграждане на 4 токоизправителни станции и тролейбусно депо, както и на 8,3 км мрежа от велоалеи, която да свързва централната част на Стара Загора с основни райони, парк „Бедечка” и новия парк в Самара 1. Предвидената информационна система ще включва инсталиране на електронни информационни табла, подаващи информация в реално време, на всички 119 спирки на градския транспорт.
Срокът за изпълнение на проекта е 36 месеца от подписването на договора с ОПРР.
Кметът Живко Тодоров го определи като изключително важен за новото общинско ръководство. Нашата цел е да предложим на гражданите алтернативни форми на придвижване, тъй като в града има 110 000 автомобила, а строежите на паркинги в центъра ще увеличат трафика. Важно за реализацията на проекта е автобусите и тролейбусите да бъдат снабдени с GPS-устройства, добави кметът. От една страна това ще даде възможност за контрол на превозвачите, от друга, гражданите ще знаят как се движи градският транспорт, поясни той.
Проектът ще бъде предаден в предвидения до 15 март срок, а управляващият орган ще се произнесе за неговата целесъобразност от 3 до 6 месеца след тази дата.
В обсъждането участваха ресорният зам.-кмет Йордан Николов, директорът на дирекция „Европейска интеграция” Георги Симеонов, представители на ОбС Стара Загора, медиите, „Тролейбусни превози” ООД, „Автобусни превози” ООД и фирми, извършващи таксиметров превоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар