15.03.2012 г.

Седмица на франкофонията в Стара Загора


София Филм Фест гостува през април

През април, след Великден, отново в Стара Загора ще бъдат показани около 15 заглавия от тазгодишния София Филм Фест. Програмата и заглавията ще станат ясни в началото на април.  Отново "лице" на фестивала ще бъде заралията Стефан Вълдобрев. С него ще гостуват актьори, режисьори, филмови екипи. И отново цените на билетите ще са промоционални – 4 лв. От 19 до 23 март пък в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” заралии ще могат да видят специална селекция от френски филми, посветени на седмицата на Франкофонията. Ето и програмата:

АЛИАНС ФРАНСЕЗ СТАРА ЗАГОРА
В и    к а н я т    н а
СЕДМИЦА НА ФРАНКОФОНИЯТА
1923 март 2012г
прожекции на френски филми
В ПРОГРАМАТА:

19 МАРТ ПОНЕДЕЛНИК, 14.00ч

 „Нашите океани”(OCEANS) на ЖАК ПЕРEН И ЖАК КЛЮЗО

Своя документален филм „Нашите океани” режисьорите Жак Перeн и Жак Клюзо снимали в продължение на четири години. Резултатът от техните усилия са невероятни подводни снимки с непреходна естетика. Началната сцена е много драматична и показва буря, разразила се пред едно крайбрежие. Бученето на вятъра и на разбиващите се в острите скали вълни е оглушително. После камерата се потапя под водата и всичко утихва. От екрана засиява лазурно синьо.

19 МАРТ ПОНЕДЕЛНИК, 17.30ч
 „ПОЛУНОЩ В ПАРИЖ” (MIDNIGHT IN PARIS)  нa УДИ АЛЪН
Париж е градът на любовта, а нима има по-подходящо начало за романтична комедия от обяснение в любов към града на любовта?! Всъщност, с "Полунощ в Париж" Уди Алън затвърждава решението си да изостави доскорошната си тръпка Ню Йорк за сметка на градове в Европа с далеч по-богата история. Субтитри на български език.

20 МАРТ ВТОРНИК, 14.00
”ТРЕЗОР” (TRESOR) на КЛОД БЕРИ
Комедия - Франция, 2009; реж. Клод Бери, Франсоа Дюпейрон, с Ален Шабат, Матилде Сейнър, Фани Ардан, Изабел Нанти, ...Завладяваща комедия за мястото на най-добрия приятел на човека в живота ни. Субтитри на френски език.

20 МАРТ ВТОРНИК, 17.30
"САФАРИ" (SAFARI) на ОЛИВИЕ БАРУ
Добре дошли смелчаци! Ще видите Африка, както никога до сега! Ричард има една мечта да организира сафари в Африка. Заедно с неговия верен приятел и водач Бако, ще ви разведат из саваната и ще прекарате едни незабравими моменти.Група туристи отиват на сафари в Африка, сафари което никога няма да забравят. 2009 г, Субтитри на френски език.

21 МАРТ СРЯДА, 14.00ч
“ГРОЗНИЦАТА” (VILAINE) на Жан-Патрик Бен и Алан Моди
Мелани е мила и грозновата. Всички се възползват от добрината й: майката, приятелките, шефът й…докато един ден Мелани решава да се промени и отмъсти на всички, само, че лошотията не се научава за два дни, особено когато цял живот си била мила…2009 г, Субтитри на френски език.

„ЛИСИЦАТА И ДЕТЕТО” (LE RENARD ET L’ENFANT)на ЛЮК ЖАКЕ

"Лисицата и детето" е нещо средно между филм за дивата природа и приказка за преди лягане, разказваща за необикновеното приятелство между две червенокоски, момиченце и дива лисица. Малкото момиче зърва лисицата в началото на есента, мотаейки се из гората близо до дома.  Любопитството й се разпалва светкавично като горски пожар и през следващите дни, седмици и месеци постоянно кръстосва планината, търсейки контакт с животното, докато накрая може вече спокойно да го гали между ушите. Момиченцето обаче допуска и най-човешката грешка, връзва лисицата на въженце и я затваря в стаята си. Точно като приказка филмът завършва с поука – за любовта и уважението към дивата природа, която трябва да достигне и до малките зрители и до техните родители. Филмът е заснет уникално в продължение на цяла година в Италия, Франция и Румъния и съчетава сцени с опитомени животни и монтирани кадри с диви хищници. Дублиран е на български език.

 

23 МАРТ ПЕТЪК, 11.00ч

 „Великата илюзия” (LA GRANDE ILLUSION) на ЖАН РЕНОАР

 „Великата илюзия” (1937) на Жан Реноар е до такава степен едно от знаковите произведения в киното, че името му вече функционира като обозначение на самото изкуство. Самият сюжет разказва за живота и опитите за бягство на група френски военнопленници в германски плен по време на Първата световна война. Жан Габен, Дита Парло, Пиер Фресней и Ерик Строейм пресъздават един вечен филмов шедьовър.


Регионална библиотека, зала първи етаж
19 – 23 март 2012г
Вход – свободен

Няма коментари:

Публикуване на коментар